Mark Rutte Beeld BrunoPress
Mark RutteBeeld BrunoPress

Horeca eerder dicht en geen festivals: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Vanwege de oplopende besmettingscijfers vond er vrijdagavond voor het eerst in weken weer een persconferentie plaats. Mark Rutte en Hugo de Jonge hebben onder andere bekendgemaakt dat de horeca eerder moet sluiten en dat meerdaagse festivals niet door kunnen gaan. Deze maatregelen zullen duren tot tenminste zaterdag 14 augustus.

Persconferentie 9 juli

Het leek er even op dat we ons oude leven weer terug gingen krijgen, maar helaas zullen we iets langer moeten wachten. “De besmettingscijfers stijgen hard, vergeleken met vorige week is er sprake van een verzevenvoudiging”, begon Mark Rutte zijn persconferentie. We zetten op een rijtje welke maatregelen er vanaf zaterdag 06:00 uur ingaan.

Feesten en festivals

Het Testen voor Toegang-systeem is niet langer toegestaan om toegang te krijgen tot feestcafés en nachtclubs. Ook meerdaagse evenementen waar niet aan de anderhalve kan worden voldaan, zijn voorlopig niet meer toegestaan.

“Voor voorstellingen en eendaagse evenementen geldt dat de 1,5 meter altijd in acht genomen moet worden. Dat betekent dat de capaciteit voor een derde kan worden gebruikt. Organisatoren houden wel de mogelijk tot testen voor toegang. Met een test, herstelbewijs of vaccinatiebewijs kan de 1,5 meter losgelaten worden, maar iedereen houdt een eigen zitplaats. Dat maakt het mogelijk om de capaciteit tot tweederde te benutten. Toegangstesten zullen vanaf dinsdag geen 40 uur geldig zijn, maar 24 uur geldig zijn”, legt de demissionair president uit.

Horeca

De horeca is genoodzaakt de deuren van 00:00 uur tot 06:00 uur te sluiten. In alle horeca wordt 1,5 meter weer de norm, met een vaste zitplaats voor iedere gast. Entertainment is niet toegestaan. Geen beeldschermen, geen optredens, alleen achtergrondmuziek.

Vakantie

Veel mensen vrezen voor hun zomervakantie nu Nederland rood kleur op de Europese coronarisicokaart. Ook daar werden vrijdagavond uitspraken over gedaan door Hugo de Jonge: “Als we oranje of zelfs rood kleuren op de kaart, kunnen andere landen extra eisen stellen aan vakantiegangers. Blijf altijd wijsopreis.nl in de gaten houden, de eisen kunnen verschillen per land. Het is cruciaal dat je je gelijk test bij terugkomst. Dat is een belangrijk onderdeel van de verdedigingslinie tegen het virus.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden