null Beeld

Hou deze giftige kamerplanten uit de buurt van je kinderen

Veel kamerplanten zijn giftig. Gevaarlijk voor kinderen die alles wat ze tegen komen in hun mond willen steken. Natuurlijk hoef je niet meteen al het groen uit je huiskamer weg te halen, maar onderstaande exemplaren kun je beter even buiten handbereik zetten.

Ingrid Hofstra

1. Oleander

Dit mediterraans plantje is in verschillende kleuren te koop. Je ziet hem vaak terug op terrassen. Helaas is 'ie ook behoorlijk giftig. Wie de plant per ongeluk in de mond steekt, kan acute ademhalingsproblemen, stuipen en hartritmestoornissen krijgen.

2. Christusdoorn

Dit onschuldig ogend vetplantje is een echte gifbom. Zelfs bij aanraking kunnen symptomen van misselijkheid de kop op steken. Bij inname zorgt het voor een ontsteking van mond – en slijmvliezen of abcessen. Van afblijven dus.

3. Begonia

Het sap van deze mooie plant is verraderlijk. Het irriteert de huid en slijmvliezen, is vochtafdrijvend en zorgt voor braakneigingen.

4. Kerstster

Van deze knusse kerstplant is algemeen bekend dat hij giftig is. Behalve braakneigingen en misselijkheid kan het ook ons zenuwstelsel aantasten en voor nierbeschadiging zorgen.

5. Aronskelk

Een sierlijke lelie die heel gevaarlijk voor kinderen is. De besjes kunnen zelfs dodelijk zijn als ze worden ingeslikt! Het sap zorgt voor hevige buikloop, krampen en slijmvliesontstekingen.

6. Dief-van-Bagdad

Een naam die al even mysterieus is als de symptomen. Deze plant is ook weer een echt gevaar voor kinderen. Wanneer ze hiervan proeven, steken slikmoeilijkheden de kop op. Er wordt namelijk overtollig speeksel aangemaakt.

7. Philodendron

Bij aanraking en inname van het sap kun je ongeveer dezelfde symptomen vertonen als bij de Dief-van-Bagdad plant. Een ding is heel belangrijk: laat je kind niet braken wanneer het van deze plant heeft gegeten. Dit kan de klachten verergeren!

8. Sierpeper

Deze plant is gevaarlijk omdat ze er smakelijk uitziet waardoor kinderen sneller naar de vruchten grijpen. De pepers zijn absoluut niet eetbaar want ze zorgen voor braakneigingen en huidirritaties. De vruchten tasten bovendien de slijmvliezen aan.

Deze lijst is niet compleet. Kijk hier voor een uitgebreide lijst van giftige kamerplanten

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden