Coronatest Beeld Getty Images
CoronatestBeeld Getty Images

Hugo de Jonge: “Aantal positieve testuitslagen is gestabiliseerd”

Het aantal positieve testuitslagen heeft zich gestabiliseerd. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge stijgt het aantal niet meer.

RedactieGetty Images

Dat zei hij in een persconferentie, vlak na het corona-overleg door het kabinet.

Donkerrood

Maandag zijn er volgens hem ruim 9000 besmettingen gemeld. Dit nog steeds “een veel te hoog aantal", zegt De Jonge. “Dat moet naar beneden.” Nederland zal binnenkort namelijk donkerrood kleuren op de Europese corona-risicokaart van ECDC. Andere landen kunnen dan Nederlandse toeristen verplichten tot quarantaine. “We gaan daarover in gesprek met landen of dat echt nodig is, maar uiteindelijk is het aan landen zelf.”

Gelukkig leidt het hoge aantal nieuwe positieve tests nog niet tot een grote stijging van patiënten in de ziekenhuizen. “Laten we dat zo houden”, reageert De Jonge. Het vaccineren blijkt dus te werken, aangezien minder mensen écht ziek worden.

Zitplaatsen horeca

Ook Rutte maakt zich zorgen over het aantal positieve testuitslagen. Volgens de demissionair premier gaat het nog te vaak mis in de horeca. In te veel cafés nemen gasten geen zitplaats, waardoor te weinig afstand wordt gehouden. “Het gaat op veel plekken goed, maar op teveel plekken ook niet. Ik zeg dus: houd elkaar scherp.”

Geen nieuwe maatregelen

Naast het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te werken, zullen er volgens Rutte voorlopig geen ‘aanvullende’ maatregelen nodig zijn. “Het kan zijn dat ik hier volgende week met een heel ander verhaal sta, maar ik hoop het van ganser harte niet.”

Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen

Bron: NOS.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden