Brunopress Beeld EM-Press/Patrick van Emst
BrunopressBeeld EM-Press/Patrick van Emst

Coronaminister

Hugo de Jonge: “We krijgen zowel bedankkaartjes als dreigbrieven door de bus”

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is als coronaminister hét gezicht van het coronabeleid in Nederland en dat is niet altijd een dankbare taak. In een interview met de Volkskrant vertelt De Jonge openhartig over de haatreacties die hij op dagelijkse basis krijgt en wat dat met hem doet.

Erandi GodinezEM-Press/Patrick van Emst

“Soms wordt er gescholden”

Volgens De Jonge krijgt hij dagelijks zo’n vijf a zesduizend berichten via sociaal media. “Er zijn ook dagen waar je dik over de tienduizend reacties gaat, veelal haatreacties.” Dat hij vaak de dupe is, snapt hij ergens wel. “Dat virus kun je niet zien en mij wel, dus dat maakt het makkelijker om boosheid op mij te projecteren.” Gelukkig krijgt hij niet alleen maar negatieve reacties. “Op straat is de meerderheid juist vriendelijk, al is dat in Den Haag anders. Soms remt hier een auto voor de deur en wordt er iets aardigs geroepen. Soms wordt er gescholden. We krijgen zowel bedankkaartjes als dreigbrieven door de bus. Of mensen die van heinde en verre een bloemetje komen brengen.”

“Voor de kinderen is het heel intens”

Hoewel hij zelf inmiddels aan de aandacht gewend is geraakt, is dat voor zijn gezin een ander verhaal. “Voor de kinderen is het heel intens. De eerste keer dat iemand een selfie met je wil maken is geinig, maar als het aan de lopende band gebeurt en overal het hele terras je zit aan te staren, dan is dat zeker voor pubers niet altijd een feestje. Mensen vinden het geinig om je te zien, daarom ga ik daar zelf niet ingewikkeld over doen. Maar de kinderen doen inmiddels liever boodschappen zonder mij.”

Bron: Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden