null Beeld

PREMIUM

Hugo: “Hoe zal het dit jaar gaan met kerst? Afzeggen was nog nooit zo makkelijk”

Hugo Borst en Iris Koppe zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden én gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, politiek, sex, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen en geven openhartig antwoord.

Hugo Borst (57) heeft een volwassen zoon en woont met zijn vrouw in Rotterdam. Iris Koppe (35) woont met haar vriend en baby in Amsterdam.

I: "Weet je wat ik zo wonderlijk vind, Hugo? Dat de crisis voor zoveel mensen zo totaal verschillend uitpakt."

H: "Hoe bedoel je?"

I: "Vooropgesteld: het is natuurlijk allemaal vreselijk. We kunnen allemaal ziek worden, we zien geliefden ziek worden. Economisch gaat het slecht, maar je ziet ook mensen opbloeien."

H: "Zoals?"

I: "Nou, een vriendin van mij ging nooit uit, omdat ze het overal altijd te druk vond. Zij heeft nu restaurants ontdekt. Met die anderhalve meter afstand vindt ze veel plekken en situaties een stuk draaglijker."

H: "Was ze snel overprikkeld of zo?"

I: "Ja. Ook dat thuiswerken is voor haar heerlijk. Geen stress meer van collega’s naast je bureau."

H: "Ik hoor ook wel dat mensen het vreselijk vinden dat ze niet naar kantoor mogen."

I: "Ik ook. Sowieso dat vele binnen zitten: om gek van te worden."

H: "Maar ik was benieuwd naar jouw ouders. Zeventigplus en allebei risicogroep, vertelde je."

I: "Vooral m’n moeder heeft het zwaar. Kijk, vóór corona zat ze veel in de bioscoop, ging ze naar schilderles, leerde ze Chinees en had ze dagelijks vriendinnen over de vloer. Dit is voor haar echt een eenzame tijd. Voor m’n vader, toch al een einzelgänger, veranderde er weinig. Hij ging altijd al in zijn eentje fietsen. Naast dat hij mij en mijn zusje bezocht, had 'ie weinig sociale contacten."

H: "Ze zijn gescheiden toch?"

I: "Ja. Ze hebben geen andere partners. Dat vond ik tijdens het begin van de lockdown erg lastig trouwens, dat ze allebei alléén waren in hun eigen huis."

H: "Dat zal herkenbaar zijn. Er zijn zo veel kinderen van gescheiden ouders."

I: "Ja en veel van die kinderen moeten zich in rare bochten wringen. Feestdagen zijn altijd al extreem druk. Je moet twee keer zoveel bezoekjes afleggen. En nu maak je je dus ook zorgen om twee huishoudens in plaats van één."

H: "Feestdagen, nog helemaal niet over nagedacht. Hoe zal het dit jaar gaan met Kerstmis? De mensen die er sowieso al nooit zin in hebben, zijn hier in het voordeel. Afzeggen met een kuchje is nog nooit zo makkelijk geweest."

I: "Grappig, ik dacht deze week ook aan kerst. Wij vieren kerstavond altijd met m’n moeder en een groep vrienden. Ik denk niet dat ik nu met m’n moeder in een kleine, benauwde woonkamer ga zitten. Lekker de hele avond de balkondeuren open, is er in december ook niet bij."

H: "Dat wordt dan videobellen met kerstavond."

I: "Absoluut niet! Nee hoor, dat wil ik niet. Wat een treurnis. Afgelopen Pasen heb ik al met familie op Zoom gezeten. Ik vond dat bepaald niet voor herhaling vatbaar."

H: "Weet je, kerst is nog zo ver weg. Wie weet hoe de wereld er tegen die tijd weer uitziet. Laten we bidden voor een vaccin."

Fotografie: Marte Visser, Klaas Koppe

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden