null Beeld

PREMIUM

Hugo Kennis: “Na die nare ervaring durfde ik 5 jaar lang geen relatie meer aan”

Tv-kok, musicalster, winnaar van Expeditie Robinson én coach Hugo Kennis (34) is van alle markten thuis. Toch ziet hij wel overeenkomsten. "Een bord dat leeg terugkomt, is wat mij betreft hetzelfde als applaus."

“Kom, kom, kom.” Tv-kok Hugo Kennis heeft tamme kip Leen van zijn schouder gehaald en teruggezet in het hok. De radijsjes die hij voor de foto uit de grond trok, mochten we opeten. Nou wenkt hij ons – fotograaf, stylist en interviewer – de keuken in om zijn tapenade van radijsblaadjes te laten proeven. Want dat was zijn punt: iedereen gooit die bladeren weg, maar die kun je ook eten. We zijn in de sfeervolle woning in Oostzaan, net boven Amsterdam, waar Hugo samenwoont met Sander (29), zijn verloofde. De personal trainer vroeg hem een paar weken nadat hij vorig jaar terugkeerde van zijn deelname aan Expeditie Robinson (Hugo won) ten huwelijk. Vanuit de keuken waar we nu zitten, presenteerde Hugo tijdens de coronacrisis zijn segment in het RTL4-programma 5 uur live. Hugo: “Ineens mochten er nog maar één presentator en één cameraman tegelijk in de studio zijn, dus we moesten improviseren. Sander werd ingezet als cameraman. Nul ervaring en een satelliettas op zijn rug, want het programma is live. Doodeng vond hij het: ‘Dus alles wat ik nu film komt meteen op tv?’ Ja. ‘Dus als ik een fout maak...?’ Ja.”

Ruim een jaar geleden betrok het stel dit huis. Een tuin van minstens 500 vierkante meter was de voorwaarde. Het vrije uitzicht op natuurgebied Het Twiske is een fijne bonus. Hugo groeide op in het Brabantse Veldhoven. In de tuin van zijn ouders had hij een stuk grond waarmee hij mocht doen wat hij wilde. “Ik legde er een moestuin aan. Mijn vader was makelaar en liep rond in maatpakken en ik was een beetje een boertje. Als ik thuiskwam, trok ik mijn overall en klompen aan. Ik hield er wat kippen en een geitje, dat ik van een klasgenoot had gekregen. De passie voor de natuur en eten heb ik van mijn opa geërfd. Hij was jager, onderhield de wildstand en leerde me hoe je wild moet villen.”

Ik las ergens dat je als jochie 411 cavia’s had.

"Ik had er eerst maar één, dat vond ik zielig dus ik nam er eentje bij. Die kregen kleintjes. Ik bracht ze naar de dierenwinkel waar ik altijd voer haalde, de eigenaar gaf me er geld voor. Ik was een jaar of 12. Hé, dacht ik, dit is leuker dan een krantenwijk. Al snel leverde ik cavia’s aan dierenwinkels in de wijde omtrek. Een paar weken geleden heb ik er weer een paar gekocht. Als ze hier gewend zijn, laat ik ze los. Ik zet ze in als grasmaaiers. Werkt perfect. Ook tussen de moestuinbakken houden ze het gras netjes kort.”

Je wilde een moestuin om zelfvoorzienend te zijn. Koop je nog weleens groente in de supermarkt?

“Nooit. Ik oogst hier zo veel dat ik overhoud. Een deel vries ik in voor de winter, een deel verkoop ik. Ik gooi niks weg. Bladeren die overblijven gaan naar de kippen of de composthoop. Het duurt twee weken voordat de vuilniszak in mijn afvalemmer vol is. Ik probeer bewust mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Al dat plastic dat je meekrijgt uit de supermarkt, dat moet écht stoppen. Het is mijn missie. Zo extreem circulair als ik mijn huis en tuin heb ingericht, is misschien niet voor iedereen haalbaar, maar iedereen kan groenten verbouwen. Vervang die sierplant door een tomatenplant. Geeft mooie bloemen én tomaten. Of kweek je eigen kruiden, dat kan iedereen. Betrek je kinderen erbij, zodat zij al jong leren waar voedsel vandaan komt. Groente die ze zelf hebben gekweekt: zeker weten dat ze die wel eten.”

Je deed een koksopleiding én een musicalopleiding.

“Voor mij liggen die opleidingen dicht bij elkaar. Het gaat om mensen vermaken. Een bord dat leeg terugkomt, is wat mij betreft hetzelfde als applaus. Ik werkte in restaurants, later stond ik anderhalf jaar in de musical SpangaS. En een manager regelde een reisprogramma voor me en daarna werd ik gecast voor een kinderkookprogramma op 24Kitchen. Daar kwamen mijn passies perfect bij elkaar. Corona heeft veel overhoop gegooid, programma’s waarvoor ik was gevraagd, zijn gecanceld. Maar er zit nog genoeg leuks aan te komen. De afgelopen 3 jaar waren ongelooflijk druk. Voor het eerst zit ik nu even 2 weken thuis. Daar was ik wel aan toe.”

Was het vanzelfsprekend dat Sander jou ten huwelijk vroeg en niet andersom?

“Voor Sander hoefde dat trouwen niet zo. Ik wilde hém vragen. Net voordat ik meedeed aan Expeditie Robinson had ik het allemaal geregeld voor ná Expeditie Robinson: de locatie, de zangeres van ons lievelingsnummer. Mijn beste maatjes Jasper en Marius zouden voor ons koken, heel romantisch. Bleek de zangeres die ik had ingehuurd één van de andere Robinson-deelnemers te zijn: Shary-An. Uiteindelijk stond ik met haar in de finale, we werden dikke maatjes. Een paar weken nadat ik thuiskwam, zei Sander me dat we ’s avonds uit eten gingen. Ik stond klaar om te vertrekken toen hij me de tuin in dirigeerde. Daar stond uit het niets ineens een prachtig gedekte tafel, Jasper en Marius liepen de schuur uit met hun vriendinnen, oesters en champagne. Wat gebéurt hier, dacht ik. Mijn lievelingsmuziek klonk uit de speakers en Sander ging op één knie: ‘Door Expeditie Robinson kon ik je 8 weken niet spreken, niet zien, niet ruiken, en ik besefte dat ik je nooit meer kwijt wil.’ Vervolgens liep Shary-An ineens de tuin in, terwijl ze ons lievelingsnummer zong. Mijn mond viel open. Hij had precies hetzelfde idee uitgedacht en hij was me voor geweest!” Hugo laat een filmpje zien van het hele gebeuren op zijn telefoon en schiet weer vol. Wijzend naar Sander: “Kijk hem tikken met zijn voet, hij was zo zenuwachtig.” Lacht: “Nou ja: toen móést ik natuurlijk wel ja zeggen.”

Wat maakt dat jullie klikken?

“We zijn heel verschillend, maar we vullen elkaar daarin mooi aan. Ik ben druk en sociaal, Sander is heel kalm en vindt het prima om alleen te zijn. Je moet elkaar in een relatie niet willen veranderen, maar wij bewegen op een natuurlijke manier naar elkaar toe. Hij maakt mij rustiger terwijl hij door mij juist meer prikkels opzoekt in het leven. De genegenheid met hem is waanzinnig. Elke dag als hij thuiskomt van zijn werk wil hij eerst knuffelen. Niet praten, alleen maar intens tegen elkaar aangeplakt op de bank. Het klinkt misschien klef, maar het is zo fijn.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

“Ik voegde hem toe op Facebook nadat ik door een vriend aan hem was voorgesteld op een feestje. Maandenlang hebben we alleen gechat, tot hij op een dag appte dat hij was afgestudeerd. Ik nodigde hem uit om het te vieren met champagne bij een zaakje bij mij in de buurt. De klik was er meteen. 6 uur later ging hij met me mee naar huis. Toen ik ’s ochtends naast hem wakker werd, dacht ik: jeetje, die mag nooit meer weg. Pas 3 dagen later ging hij naar huis maar hij belde meteen of ik naar hem wilde komen. De volgende ochtend pakten we zijn tas in, ging hij mee naar mijn huis en is nooit meer weggegaan.”

Hoe waren je relaties voordat je Sander leerde kennen?

“Ik hopte een beetje van vrouwen naar mannen en weer terug. Mijn laatste relatie voor Sander was traumatisch, met een nare, manipulatieve vent op wie ik smoorverliefd was. Daarna durfde ik 5 jaar lang geen relatie meer aan te gaan. Ik ben er een jaar voor in therapie geweest omdat ik het ook met Sander na 3 maanden wilde uitmaken. Ik raakte totaal in paniek. Dat was een heftige periode, gelukkig zijn we erdoorheen gekomen.”

Is ‘bi’ een label waar je comfortabel mee bent?

“Nee, vreselijk. Niet omdat ik er iets op tegen heb, maar homo’s én hetero’s doen er zó ingewikkeld over. Beide kanten zijn ervan overtuigd dat ik niet uit de kast durf te komen als homo. Om ervanaf te zijn, zeg ik dat ik hetero ben als ik met een vrouw ben. Nu ben ik met Sander, dus homo. Voor mij was het nooit een issue. Ik dacht dat ik hetero was en toen ik verliefd werd op een jongen, zei ik dat meteen tegen mijn zus en ouders: ik ben homo. Mijn vader was heel blij. Hij riep altijd al dat hij minstens één homozoon wilde hebben. We zijn met 3 broers en een zus. Dus ik kon hem het blijde nieuws brengen. Vervolgens werd ik verliefd op een meisje. Ik zal het heus ooit nog wel met een vrouw doen.”

Biedt je relatie de ruimte om naar bed te gaan met een vrouw?

“Ja. Dat ziet Sander niet als een bedreiging. Hij weet dat ik met en voor hem ben. Hij weet ook dat mijn libido aan de hoge kant is. Voor hem is sex minder belangrijk. Dus als ik die behoefte heb, is dat bespreekbaar. Met een andere man trouwens ook. Eerlijkheid en openheid, dat is de sleutel. Hij weet dat als het een keertje gebeurt, hij echt nergens bang voor hoeft te zijn. Dat is zo fijn, zo relaxed. Toen dit zich manifesteerde in onze relatie wist ik: met deze man ga ik trouwen.”

Hoe vinden Sanders ouders het dat hun zoon met een man gaat trouwen?

“Mijn schoonouders gaan op zondag 2 keer naar de kerk. Vanuit hun geloof zijn ze een beetje terughoudend en traditioneel. Ik was Sanders eerste echte vriendje, de eerste die hij ook voorstelde aan familie. In het begin moesten ze wel even wennen, het was allemaal nieuw voor ze. Nadat Sander me ten huwelijk had gevraagd, stuurden zijn ouders een enorme bos bloemen. Heel liefdevol. Zijn moeder volgt me op Instagram en stuurt me meer berichtjes dan Sander. Heel Steenwijk weet inmiddels dat haar zoon met een man is; ze hebben een enorme draai gemaakt. Ik ben heel blij met hen.”

Wanneer vindt de bruiloft plaats?

“De bedoeling was in augustus, maar we hebben het uitgesteld. Een festival van 3 dagen moet het worden voor honderden mensen. Ik wil dronken worden met mijn oma van 86. Niet achter plexiglas. Een feest van de liefde. Ik heb er heel veel zin in.”

Hugo Kennis (34) presenteert op 24Kitchen o.a. kinderkookprogramma Smaakpupillen. Ook was hij de vaste tv-kok in het RTL4-programma 5 uur live. In 2019 won hij Expeditie Robinson. Voor NPO 3 is hij in het programma Dream School één van de coaches die jonge schoolverlaters stimuleert om hun leven te ontwikkelen. Met zijn beste maatjes Marius en Jasper vormt hij kooktrio De Worsten van Babel, met hen bracht hij een gelijknamig kookboek uit. Online is hij dekratvanhugo.nl begonnen, een duurzame maaltijdbox met uitsluitend ingrediënten van Nederlandse bodem.

Tekst: Caspar Pisters. Fotografie Esmée Franken

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden