null Beeld

Huisarts ziet meer mensen met psychische problemen

Mensen met lichte psychische problemen komen steeds vaker bij een praktijkondersteuner van de huisarts uit in plaats van bij de specialist. Dat zegt onderzoeksinstituut Nivel in een nieuw rapport. 

Meike Bergwerff

Van de mensen met psychosociale problemen kwam 1 op de 6 patiënten vorig jaar via de huisartspraktijk bij een praktijkondersteuner van de GGZ uit. In 2010 waren dit er nog 1 op de 30.

Voor kinderen met psychische problemen zijn er inmiddels wachtlijsten, lees er hier meer over.

Gespecialiseerd

Alleen bij ernstige psychische stoornissen zoals depressie en angststoornissen kunnen patiënten sinds januari bij gespecialiseerde GGZ-instellingen terecht. Alle mensen met lichtere psychosociale problemen moeten naar de huisarts, die krijgt daar hulp bij van de praktijkondersteuner van de GGZ.

Problemen

Vorige maand al stelde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vast dat huisartsen steeds meer patiënten zelf moeten behandelen, ondanks het feit dat zij te complexe psychische problemen hebben. Dit gebeurt omdat er voor de gespecialiseerde zorg van de GGZ lange wachtlijsten zijn.

Bron en beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden