Getty Beeld Getty Images/EyeEm
GettyBeeld Getty Images/EyeEm

ongekend druk

Huisartsenposten trekken aan bel: “Echt alleen bellen bij spoed”

Nu er steeds meer mag, lijken mensen ook weer wat makkelijker te worden in het bellen naar huisartsenposten. Het afgelopen weekend werden huisartsenposten door het hele land overspoeld met telefoontjes en dat is niet zonder gevolgen: op een aantal locaties liep de wachttijd op tot een uur.

Erandi GodinezGetty Images/EyeEm

Om te voorkomen dat het vandaag en morgen ook weer ‘ongekend druk’ gaat worden, doen huisartsenposten de oproep om echt alleen te bellen bij spoed.

Onveilige situaties

Huisartsenposten zijn bedoeld voor zorg buiten de openingstijden van huisartsenpraktijken. Als je bijvoorbeeld op zaterdag echt dringende huisartszorg nodig hebt, kun je zo’n post bellen. Maar als dit ook tot na het weekend kan wachten, is het niet de bedoeling dat je de huisartspost gaat bellen. De afgelopen dagen gebeurde dit echter wel, waardoor de wachttijd opliep tot een uur. Vanwege de oplopende wachttijden gingen mensen ook het spoednummer van de huisartsenposten bellen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. “Daardoor bestaat het risico dat mensen die direct zorg nodig hebben ons niet kunnen bereiken,” zo vertelt InEen-bestuurslid Corine van Geffen. Dit kan leiden tot onveilige situaties.

Waarom wordt er nu zo vaak gebeld?

Dat mensen nu zo vaak naar huisartsenposten bellen is toch wel opvallend. Tijdens de coronapandemie waren mensen eerder geneigd om een bezoekje aan de huisarts uit te stellen. Er werd toen voornamelijk alleen voor spoed contact opgenomen met de huisartsenpost. Afgelopen weekend was dat wel anders. “Het lijkt een combinatie van minder coronamaatregelen, meer naar buiten en weer sporten. Daarnaast krijgen we ook vragen over coronavaccinaties, waarvoor we alleen maar kunnen doorverwijzen naar de GGD,” zo vertelt een woordvoerder van InEen.

Websites raadplegen bij twijfel

Mensen die twijfelen of ze moeten bellen naar een huisartsenpost, worden geadviseerd om eerst Thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl te raadplegen. Op deze sites is namelijk informatie te vinden over klachten aandoeningen met een bijpassend advies. Ook vragen de huisartsenposten en InEen ‘met klem’ om de mensen achter de telefoon en op de post met respect te behandelen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden