null Beeld

IC-voorzitter Gommers: “Tweede coronagolf mogelijk al in september”

We dragen allemaal massaal mondkapjes in het openbaar vervoer, houden anderhalve meter afstand van elkaar, wassen onze handen én werken nog veel thuis. Maar toch waarschuwt IC-voorzitter Diederik Gommers voor een tweede coronagolf, die volgens hem al in september kan komen.

Online redactie Libelle

Dat zei de voorzitter tijdens in talkshow Op1 woensdagavond.

Tweede coronagolf

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, wil geen paniek zaaien. Maar toch benadrukt hij in de NPO-talkshow dat de besmettingscijfers er niet om liegen. "Als de cijfers zoals die nu zijn zich voortzetten, dan komt er een tweede coronagolf in september en dat kunnen we niet aan."

Foute boel

Er werd sinds de opmars van het virus al gesproken over een tweede golf, maar dat deze zo snel zou komen had men niet kunnen voorspellen. "We hadden de tweede golf in januari volgend jaar verwacht, maar als dit doorzet dan komt dat eerder. We weten het niet zeker", zei Diederik Gommers. "Maar als het zo doorgaat dan gaat het gewoon weer fout."

Te weinig IC-plekken

De voorzitter maakt zich vooral zorgen om de capaciteit op de intensive care-afdelingen en de zorgmedewerkers. Deze zijn volgens hem nog niet klaar voor een tweede golf. Op de Nederlandse Intensive Care wordt hard gewerkt aan uitbreiding. Zo zijn er momentel 1150 IC-bedden beschikbaar, maar dit moeten er 1700 worden. Deze uitbreiding gaat echter niet lukken per september, waardoor er weer sprake van een tekort zou zijn tijdens een tweede coronagolf in september.

Schuld

Of het ook echt zoveel eerder dan verwacht tot een tweede golf gaat komen, is nog niet duidelijk. Diederik Gommers roept Nederlanders dan ook op om zich goed aan de corona-maatregelen te houden. "We willen niet het hele land opnieuw platleggen. Als dat wel moet, dan kunnen we niet de politiek of jongeren de schuld geven, dan hebben we dat allemaal gedaan", aldus de voorzitter.

Heb je nog geen mondkapje in huis? Zó maak je er heel gemakkelijk eentje zelf:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet, NOS, Op1. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden