Iedere dag een feestje: mini-donuts met honingglazuur en walnootpraliné
Met deze minidonuts (gluten- en lactosevrij) maak je van iedere dag een feestje. Besprenkel ze met walnootpraliné en honingglazuur voor een extra feestelijke touch.
Dit heb je nodig voor de donuts:
- 200 g kastanjemeel, gezeefd
- 100 g basterdsuiker (licht of bruin)
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl vanille-essence
- 125 ml plantaardige melk
- 2 eieren (M)
- 50 ml plantaardige olie
- snuf zout
Voor het glazuur & de garnering:
- 100 g lichte honing (of gewoon suiker)
- 75 g walnoten, gehakt
- 100 g poedersuiker
- snuf kaneel (optioneel)
Extra:
- baktray voor 12 donuts van 7-8 cm, ingevet
- snijplank met stuk bakpapier erop
- siliconen spatel
Zo maak je de mini-donuts:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Roer in een ruime kom met een garde alle ingrediënten voor de donuts tot een dik lopend beslag.
- Vul de holtes van de baktray tot een kleine centimeter onder de rand en bak de donuts in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
- Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn; deze moet er schoon uitkomen. Bak anders nog iets langer.
- Laat nog 5 minuten rusten in de vorm en haal de donuts er dan uit om verder af te koelen.
- Breng ondertussen 75 gram honing in een koekenpan met dikke bodem aan de kook en laat het bubbelen.
- Als de honing donkerder kleurt (karameliseert), kan de pan van het vuur en kunnen de walnoten erdoor worden geroerd met de siliconen spatel.
- Giet direct over het stuk bakpapier en spreid uit met de spatel. Laat helemaal afkoelen en hard worden, en hak dan in stukjes.
- Bewaar tot gebruik in een luchtdicht afgesloten bakje.
- Roer de overgebleven 25 gram honing met het poedersuiker en eventueel een snuf kaneel tot een glazuur en bestrijk de donuts ermee.
- Bestrooi met de gehakte walnootpraliné.
Bereidingstijd: 35 min. Oventijd: 30 min.
Meer lekkere bakrecepten? Haal dan snel de nieuwe Libelle Lekker in huis:
Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Yvonne Jimmink. Receptuur: Eric van Lokven.