null Beeld

Iedere dag een feestje: mini-donuts met honingglazuur en walnootpraliné

Met deze minidonuts (gluten- en lactosevrij) maak je van iedere dag een feestje. Besprenkel ze met walnootpraliné en honingglazuur voor een extra feestelijke touch.

Online redactie Libelle

Dit heb je nodig voor de donuts:

  • 200 g kastanjemeel, gezeefd
  • 100 g basterdsuiker (licht of bruin)
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-essence
  • 125 ml plantaardige melk
  • 2 eieren (M)
  • 50 ml plantaardige olie
  • snuf zout

Voor het glazuur & de garnering:

  • 100 g lichte honing (of gewoon suiker)
  • 75 g walnoten, gehakt
  • 100 g poedersuiker
  • snuf kaneel (optioneel)

Extra:

  • baktray voor 12 donuts van 7-8 cm, ingevet
  • snijplank met stuk bakpapier erop
  • siliconen spatel

Zo maak je de mini-donuts:

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Roer in een ruime kom met een garde alle ingrediënten voor de donuts tot een dik lopend beslag.
  3. Vul de holtes van de baktray tot een kleine centimeter onder de rand en bak de donuts in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
  4. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn; deze moet er schoon uitkomen. Bak anders nog iets langer.
  5. Laat nog 5 minuten rusten in de vorm en haal de donuts er dan uit om verder af te koelen.
  6. Breng ondertussen 75 gram honing in een koekenpan met dikke bodem aan de kook en laat het bubbelen.
  7. Als de honing donkerder kleurt (karameliseert), kan de pan van het vuur en kunnen de walnoten erdoor worden geroerd met de siliconen spatel.
  8. Giet direct over het stuk bakpapier en spreid uit met de spatel. Laat helemaal afkoelen en hard worden, en hak dan in stukjes.
  9. Bewaar tot gebruik in een luchtdicht afgesloten bakje.
  10. Roer de overgebleven 25 gram honing met het poedersuiker en eventueel een snuf kaneel tot een glazuur en bestrijk de donuts ermee.
  11. Bestrooi met de gehakte walnootpraliné.

Bereidingstijd: 35 min. Oventijd: 30 min.

Meer lekkere bakrecepten? Haal dan snel de nieuwe Libelle Lekker in huis:

Styling: Cyn Ferdinandus. Fotografie: Yvonne Jimmink. Receptuur: Eric van Lokven.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden