null Beeld

IJskoud de lekkerste: gazpacho met komkommer

Vandaag is het de Nationale Komkommerdag. Waarom? Omdat het officieel komkommertijd is en dat betekent dat er niet veel gebeurt als het gaat om nieuws. 

Vera Klandermans

Het GroentenFruit Bureau vindt dat ook. Zij willen de komkommertijd nieuw leven inblazen en er een "frisse, sappige traditie" van maken. Wat we dan moeten doen? Heel veel komkommers eten. Zoals een 'witte gazpacho', oftwel gazpacho met komkommer.

Nodig voor 4 personen

  • 100 ml groentebouillon
  • 1 dik sneetje witbrood, zonder korst
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • ½ trosje pitloze groene druiven
  • 1 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd en klein gesneden
  • 50 g (liefst gerookte) amandelen
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml yoghurt
  • 2-3 el witte-wijnazijn
  • 50 ml olijfolie, extra vergine
  • zout en peper naar smaak
  • 1 avocado in schijfjes
  • wat alfalfa voor de garnering

Zo maak je het

Giet de bouillon in een diep bord en week het brood er zo’n 5 minuten in. Doe het natte brood in een keukenmachine, of liever nog een blender. Voeg de knoflook, druiven, komkommer en amandelen toe. Maal alles mooi glad, let op: dit duurt even! Giet de room, yoghurt en witte-wijnazijn er al kloppend bij. Giet op het laatst langzaam de olijfolie erdoor. Breng de gazpacho pas op smaak met zout en peper als alle ingrediënten volledig gemengd zijn.

Zet de soep dan nog ca 1 uur in de koelkast om volledig koud te worden. Serveer in ondiepe kommen. Bestrooi de gazpacho met schijfjes avocado en alfalfa.

Bereidingstijd: 20 min. Wachten: 1 uur. Kcal: 466 p.p.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Eric van Lokven.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden