null Beeld Pexels
Beeld Pexels

columnBettina Voos

“Ik droom nóg wel eens van die hechtnaald door onverdoofd weefsel”

Redactie

“Ik ben hier extreem goed in”, zei de gynaecoloog die mij na een dagenlange bevalling, die eindigde in een ‘knip’, weer in model kwam hechten. Voor de geboorte van mijn zoon had ik een ietwat rooskleurig beeld over de bevalling. Thuis, uiteraard. In mijn eigen omgeving, met alleen de verloskundige en mijn partner erbij.

Ik ben te nuchter voor geurkaarsjes en sfeermuziek, maar je begrijpt nu ongeveer hoe het eruit had moeten zien. In realiteit bleek ik een milde zwangerschapsvergiftiging en een torenhoge bloeddruk te hebben en moest ik uiteindelijk dus in het ziekenhuis bevallen. Mijn vliezen braken ’s morgens wél gezellig in mijn eigen bed - dankjewel, moeder Natuur -, maar daarna vertrokken we enigszins opgetogen naar het ziekenhuis. Daar lig je dan in zo’n verloskamer onder het felle licht en een systeemplafond, met piepende apparatuur en in- en uitlopende verpleegkundigen. Eenmaal daar wilde het allemaal niet lekker opschieten. Ik herinner me er niet heel veel van, maar als ik mijn man mag geloven (en dat doe ik graag), dan versleten we verlosteam na verlosteam terwijl de dagen verstreken. Uiteindelijk kwam mijn zoon ter wereld na die eerdergenoemde knip en zonder persweeën, op eigen kracht, tot grote verbazing van diezelfde gynaecoloog. Ik was aan het einde van mijn latijn, maar mijn ‘onderkantje’ moest nog door de gynaecoloog opnieuw in elkaar worden gezet. En waar de meeste mannen hun eigen prestaties vaak te hoog inschatten, maakte hij zijn belofte waar. Ik droom nóg wel eens van dat gevoel van die hechtnaald die door onverdoofd weefsel werd geduwd - ‘daar voel je toch niks van zo vlak na een bevalling’, geen idéé wie dat heeft verzonnen - maar het resultaat mocht (en mag) er zijn. Hoor je daar nog wel eens horrorverhalen over, met hevige pijn en badjes met soda… ik was meteen weer zo goed als nieuw. Met een gezonde zoon. Die na een paar dagen thuis met spoed terug moest naar dat ongezellige ziekenhuis, maar dat is weer een heel ander verhaal…

Deze week gaat het in De Vagina Dialogen over vaginaverdriet. Wat als je vagina pijn doet? Vaginisme, jeuk, pijn, schimmels, SOA’s, endometriose, het belang van het uitstrijkje, neergaan bij inwendig onderzoek en abortussen... Je kunt ’m hieronder beluisteren.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden