null Beeld

“Ik was jaloers op nabestaanden van wie dierbaren geïdentificeerd waren”

2 slachtoffers van de ramp met MH17 zijn niet geïdentificeerd. Eén van hen is Alex, de broer van Piet Ploeg.

Meike Bergwerff

3 foto’s van familieleden en 2 kisten. Dat beeld krijgt Piet Ploeg nooit meer van zijn netvlies, zegt hij tegen De Telegraaf. "Stoffelijke resten van zijn vrouw Edith en 21-jarige zoon Robert zijn wel gevonden. Van Alex niets, hij is spoorloos."

Daardoor zijn er op 8 november twee uitvaarten, en een herdenking voor Alex. "We moesten een knoop doorhakken. Mijn vader lag slecht en de kans dat er in de winter nog een berging zou zijn was klein."

Afscheid

Ploeg noemt afscheid nemen van niets 'bizar'. "Mensen zeggen rationeel: maar Piet, je wéét dat hij dood is. Ik twijfel daar ook geen seconde aan, maar het is iets gevoelsmatigs. Al had ik maar een botfragmentje gehad." Op de dag van de uitvaarten landde er toch nog een vliegtuig met stoffelijke resten in Eindhoven. "Dat voelde zo wrang. Wat als hij daar in ligt, spookte het door m’n hoofd."

Bericht

De telefoon van Ploeg bleef altijd aan. "Ik wachtte op het verlossende bericht van de familieregisseur. Bij elk vliegtuig dat uit Oekraïne kwam laaide de hoop weer op, werd ik ongeduldig. Ik was jaloers op andere nabestaanden, omdat hun dierbaren wel geïdentificeerd waren."

Dit zijn de meest indrukwekkende MH17-momenten, bekijk ze hier.

Pasfoto

Er zijn op de rampplek pasfoto’s van Alex en Robert gevonden. "Die zaten misschien in de portemonnee van Edith. En er waren wat reispapieren. Verder niks, geen mobieltje of paspoort."

Dilemma

Een week geleden hoorde Ploeg dat het definitief is. "Meer gaat er niet komen, zei de familieregisseur tegen ons. Alex is in rook opgegaan." Ploeg vermoedt dat zijn broer bij de vleugel zat, ter hoogte van de kerosinetank. Van Robert werden nog andere deeltjes gevonden na de uitvaart. Wat ze daarmee willen doen is nog niet duidelijk. "We willen hem niet door de staat laten cremeren en een uitvaart doe je maar één keer." Met die onmenselijke en lugubere dilemma’s moet de familie omgaan. "Dit is het raarste, heftigste jaar ooit."

Zorghotel

De nichtjes van Ploeg, de 22-jarige Mirjam en de 18-jarige Sandra, waren thuis gebleven. "Ik ben meteen nadat het nieuws bekend werd naar ze toe gesjeesd." Zijn broer had geen vluchtgegevens achtergelaten. "Samen zochten we in zijn mail en daar stond het: MH17. Dat ging dwars door mijn hart." Nadat er meer familie arriveerde is Ploeg naar zijn ouders gereden, beiden ziek en woonachtig in een zorghotel. "De televisie stond aan, met het MH17-nieuws. Hoe vertel je dit aan mensen van 81 jaar oud. Het is het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen."

Stoet

Bij de aankomst van de eerste kisten is de familie niet aanwezig geweest omdat de twee nichtjes er niet aan toe waren. De andere keren waren ze er wel. “De eerste stoet hebben we gezien vanaf het terras van een kantoor langs de snelweg. Toen de stoet kwam, werd het ijzig stil. Ik had het gevoel dat we door het hele land gedragen werden in ons verdriet.”

Huilende zoon

Boos is de familie niet. "Op wie moeten we boos zijn? Daar zouden we onszelf tekort mee doen. Woede staat rouw in de weg."Ploeg doet zich sterk voor. "Wat hebben die meiden aan een jankende oom? Wat moeten mijn ouders met een huilende zoon? Ze zijn blij dat ze dit grote verdriet niet lang meer met zich mee hoeven te dragen."

Nasleep

Zijn nichtjes doen het goed, zegt hij. "Ik ben zo trots op ze." De nasleep duurt nog lang. "Straks komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met een animatie, dat wordt confronterend." Het zorgeloze is eraf, zegt Ploeg. "Zonder er dramatisch over te doen: ons leven staat al een jaar in de wachtstand. MH17 is er elke dag, bij ons allemaal."

Bron: De Telegraaf. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden