null Beeld

“Ik zal nooit weten wie mijn vader is”

Vaderdag is niet voor iedereen feest. Voor Ilse is het een pijnlijke dag omdat zij haar vader niet kent.

Helene van Santen

"Als ik een man op straat zie met dezelfde kleur ogen (blauw) en hetzelfde haar (steil en blond) als ik heb, schiet er weleens door mijn hoofd: Zou dat mijn vader zijn?" De 23-jarige Ilse uit Dordrecht is verwekt door een anonieme spermadonor. Zij weet dus niet wie haar biologische vader is.

Kinderwens

"Toen ik een jaar of elf was, viel het me op dat mijn vriendinnetjes op school allemaal een vader hadden, en ik niet. Ik heb aan mijn moeder gevraagd waarom dat zo was. Zij vertelde me dat ze niet wist wie mijn biologische vader was, omdat ik was verwekt door een spermadonor. Anoniem, want dat mocht nog in die tijd. Inmiddels is anoniem sperma doneren verboden. Mijn moeder wilde ontzettend graag kinderen, maar had destijds geen relatie. Omdat haar kinderwens toch heel groot was, besloot ze gebruik te maken van een anonieme spermadonor. Dankzij hem heeft ze mij en mijn twee jaar oudere broer gekregen."

Lees ook: Renées (16) vader is dement: "Voor mijn gevoel is hij mijn vader niet meer"

Vaderfiguur

"Ik heb nooit een vaderfiguur in mijn leven gehad en die heb ik soms wel gemist. Op Vaderdag bijvoorbeeld. Dat heb ik nog nooit gevierd. En ik zag om me heen dat vaders toch vaker de stoerdere dingen met hun kinderen doen, zoals mountainbiken of stoeien. Dat deed mijn moeder niet met ons. Maar ze is een fantastische moeder die altijd voor mij en mijn broer heeft klaargestaan, en nog steeds staat. Dus in die zin heb ik niets gemist. Ik heb een gelukkige jeugd gehad."

Nieuwsgierig

"Toch ben ik erg nieuwsgierig naar de man die de anonieme spermadonor is geweest: mijn biologische vader. Het houdt me niet dagelijks bezig, maar soms fantaseer ik over hoe hij eruitziet. Ik ben de enige in ons gezin met blond haar, mijn moeder en broer zijn donkerder. Dus mijn vader moet licht haar hebben gehad. En misschien heeft hij wel vaker sperma gedoneerd; dan heb ik mogelijk een halfzus of -broer! Over dat soort dingen denk ik soms na."

Lees ook: Baby koala laat moeder niet los tijdens operatie

Geen gegevens bekend

"Ik weet dat de kans heel klein is dat ik mijn vader ooit zal vinden. Ik heb geprobeerd meer over hem te weten te komen via de Stichting Donorkind. Zij proberen donorkinderen en spermadonoren met elkaar in contact te brengen. De stichting heeft navraag gedaan in het ziekenhuis waar ik verwekt ben, maar er waren geen gegevens van de spermadonor bekend. Ik zal dus waarschijnlijk nooit weten wie hij is. Eerst was ik daar verdrietig over, maar ik heb me er inmiddels bij neergelegd. Ik heb een heel goede band met mijn broer en moeder; zij zijn mijn familie. En zij zijn alles wat ik nodig heb."

Wil jij ook je verhaal doen op Libelle Daily? Mail dan naar onlineredactie@libelle.nl. Vergeet niet je naam en telefoonnummer te vermelden.

Om privacyredenen zijn de namen in dit artikel veranderd. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden