Menstruatieverlof Beeld Getty Images
MenstruatieverlofBeeld Getty Images

In dít land mogen vrouwen drie dagen thuisblijven tijdens hun menstruatie

Sommige vrouwen hebben elke maand als ze ongesteld zijn zóveel last van buikkrampen, hoofdpijn en stemmingswisselingen dat ze eigenlijk niet kunnen werken. Toch durven ze zich niet ziek te melden. Is menstruatieverlof de oplossing?

Doortje ScheepersGetty Images

In Spanje mogen vrouwen die last hebben van ernstige menstruatiepijn maximaal drie dagen per maand verlof nemen van hun werk. Dit plan wordt naar alle waarschijnlijkheid volgende week door de Spaanse regering goedgekeurd.

Dysmenorroe

De meeste meiden en vrouwen ervaren wel wat pijn tijdens de ongesteldheid. Deze pijn wordt ook wel dysmenorroe genoemd. Als je last hebt van ernstige menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak wordt deze pijn omschreven als zeurende of stekende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.

Verlof tijdens menstruatie

Volgens de Spaanse Vereniging voor Gynaecologie en Verloskunde lijdt ongeveer een derde van de vrouwen die menstrueren aan ernstige pijn. Dit percentage ligt nog hoger als je ook premenstruele pijn meetelt. “Als iemand ziek is en dergelijke symptomen ervaart, wordt er iets geregeld dat ze thuis mogen blijven. Hetzelfde zou moeten gebeuren bij de menstruatie - een vrouw met zeer pijnlijke menstruatieklachten moet thuis kunnen blijven”, zegt de Spaanse staatssecretaris Angela Rodriguez, die vecht voor gelijkheid.

Abortuswet

Deze nieuwe regel hoort bij de nieuwe abortuswet. Vanaf volgende week hoeven meisjes van 16 en 17 jaar geen ouderlijke toestemming meer te hebben voor de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap. Momenteel kun je in Spanje al vanaf je 16e abortus plegen, maar tot je 18e heb je hiervoor toestemming nodig van je ouders. De Spaanse regering wil deze leeftijdsgrens verlagen naar 16.

Gratis maandverband of tampons tijdens menstruatie

Als het aan de regering ligt zal er ook geen btw meer gelden voor tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes. Daarnaast omvat het plan ook de verplichting voor scholen om maandverband te verstrekken aan meisjes die dit nodig hebben. Maandverband en tampons moet überhaupt gratis worden voor vrouwen die in armoede leven.

Om déze redenen kan je menstruatie uitblijven:

Bron: VICE, El Español, Sky News

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden