null Beeld

In dit Overijsselse dorp vlakken de besmettingen af door een ‘vrijwillige lockdown’

In het Overijsselse dorp Bathmen hebben ze vanwege de vele besmettingen zélf strengere regels ingevoerd en zijn ze in vrijwillige lockdown gegaan. Met succes: terwijl het aantal coronabesmettingen landelijk stijgt, vlakt het aantal besmettingen in Bathmen juist af.

Daphne Dorgelo

Iedereen ontving een brief van de burgemeester met de vraag zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarmee ging het dorp als het ware in een vrijwillige lockdown.

Toegewijde Bathmenaren

Zo besloten alle sportverenigingen een paar weken dicht te gaan. Dorpsbewoners gaven aan het niet leuk te vinden, maar het wel moest gebeuren om de besmettingen onder controle te houden. De inzet van de inwoners is te danken aan de hechte gemeenschap. Maar diezelfde hechte gemeenschap zorgde er tegelijkertijd tijdens de eerste golf ook voor dat de besmettingen als een lopend vuurtje door het dorp gingen.

Reactie burgermeester

Burgemeester Ron König is tevreden over de inzet van de inwoners. "Ik vind het bijzonder knap hoe goed de mensen in Bathmen zich houden aan de maatregelen. We zien het effect ook terug in de cijfers, want de groei van het aantal besmettingen vlakt af", zegt König.

Toch komen er nog elke dag nieuwe besmettingen bij. "Daarom heb ik op advies van de GGD besloten dat de maatregelen in elk geval tot na het weekend nodig zijn. Aanstaande maandag voer ik opnieuw een overleg met Bathmen en de GGD, en beoordelen we de situatie opnieuw."

Zagen zorgmedewerkers de eerste coronagolf wel aankomen? Ze geven in deze video antwoord op de stelling: Nederland heeft corona onderschat.

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Hart van Nederland, ANP. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden