null Beeld

In het seizoen: raapstelen

Het zonnetje laat ons eindelijk weer genieten van haar warme voorjaarszonnestralen. Als er iets een echte voorjaarsgroente is, dan zijn het wel raapsteeltjes. Deze langwerpige, pittige blaadjes hebben een knapperige steel die uitermate geschikt is voor salades.

AnneVervoort

Kopen & bewaren

Als je een bosje van deze pittige blaadjes wilt kopen, let dan goed op het uiterlijk. Zijn de bladeren donkergroen? Wacht dan tot een nieuwe levering; het is namelijk het lekkerst als ze nog knapperig zijn en een frisgroene kleur hebben.

Raapstelen zijn niet heel lang houdbaar: drie dagen in de koelkast is de max. Bewaar ze in een open plastic zak. Gekookte raapstelen kun je in een gesloten bakje in de diepvries stoppen. Hier blijven ze 12 maanden goed.

Raapstelen bereiden

Wil je de blaadjes in een salade verwerken? Was de raapstelen dan in koud water; hierdoor worden ze schoon en krijgen ze een lekkere oppepper.

Wil je een warme maaltijd waar alle vitamines en mineralen nog aanwezig zijn? Probeer de raapstelen dan eens te stomen. Plaats je stoommandje op een pan kokend water en stoom gedurende 10 minuten.

Als je ervoor kiest om de stelen te koken, heb je niet veel tijd nodig. Gooi de raapstelen in kokend water en laat het 5 minuten pruttelen.

Lekkere raapsteelrecepten

Raapstelencake

Salade met raapstelen

Raapstelenstamppot met pancetta

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden