null Beeld

In Londen werkzame arts uit kritiek op Nederlands vaccinbeleid bij ‘Jinek’: “Zo moeilijk is het niet”

Maandagavond schoof arts Marcel Levi aan bij Jinek. Hij uitte kritiek op het Nederlandse vaccinbeleid. "Jongens, wat doen jullie ingewikkeld", zei hij onder andere. 

Online redactie Libelle

Hij wist Jinek-kijkers te verbazen met zijn uitspraken.

Ingewikkeld

In Engeland zijn inmiddels ruim een miljoen mensen gevaccineerd. Marcel Levi is een Nederlandse arts die directeur is van verschillende ziekenhuizen in Londen. Bij Eva Jinek aan tafel uitte hij zijn onbegrip tegenover het Nederlandse vaccinbeleid. Volgens hem gaat het vaccineren in Nederland veel te langzaam. “Ik vind dat er een beetje moeilijk wordt gedaan. God, jongens, wat doen jullie ingewikkeld. Want zo moeilijk is het niet met dat vaccin”, zegt hij.

Vaccinbeleid

Levi is zelf verantwoordelijk voor het inenten van zo'n twee miljoen Britten en is al ruim een maand begonnen met dat proces. In Nederland zijn de inentingen pas net van start gegaan. De vaccins worden opgeslagen in Oss en moeten daar eerst nog ontdooid worden voor gebruik. “Dan wordt het in Oss ontdooid. Ik denk dat elke Nederlander weleens een pizza heeft ontdooid, dat is niet zo heel ingewikkeld, hoor. Je kunt het overal ontdooien", zegt Levi daar kritisch over. "Het is echt totaal niet ingewikkeld. We hebben al meer dan 80 procent van ons frontlinie ziekenhuispersoneel gevaccineerd. Het kan gewoon."

'Niet heel moeilijk'

Aan tafel bij Jinek zit ook Ernst Kuipers, voorzitter van Landelijk Overleg Acute Zorg. Hij is het niet helemaal eens met de kritische opmerkingen van Levi. “Natuurlijk is het vaccineren niet heel moeilijk. Het spuitje zetten kun je iedereen zo leren. Het is vrij gemakkelijk om vanaf een andere kant te kijken. Aan de andere kant is het gras groener of geler.”

Extreme situatie

Ondanks dat Engeland het vaccinbeleid goed op orde heeft, is de situatie daar niet enkel rooskleurig. Het aantal ziekenhuisopnames en doden is hoog. “Het is extreem, en dan overdrijf ik niet", vertelt Levi hierover. "Elke tien minuten zie je weer iemand binnenkomen die stikkend benauwd is."

'Desastreus'

Ook Kuipers weet dit. “Als we op dit moment kijken naar de situatie in Engeland is het desastreus. De sterfte is 60 procent hoger dan in Nederland. En de aantallen stijgen." Toch benadrukt Levi dat de zorgwekkende situatie in Engeland niets te maken heeft met het vaccinbeleid. “In Engeland zijn er inderdaad veel doden gevallen. Maar dat zegt natuurlijk niks over je vaccinatieprogramma”, zegt hij dan ook.

Kijkers

Veel Jinek-kijkers zijn met stomheid geslagen na de discussie. Zo snappen veel mensen niet waarom Nederland zo achterloopt op Engeland wat betreft het inenten. Ook laten veel kijkers weten dat ze achter Marcel Levi staan en blij zijn dat dit soort kritische geluiden op televisie te horen zijn.

Het kan nog even duren voordat iedereen in Nederland gevaccineerd is. Krijg je in de tussentijd nog corona? Dokter Rutger geeft je tips om er zo snel mogelijk bovenop te komen.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron en beeld: Jinek

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden