null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In quarantaine met het gezin: hoe zorg je dat niet iedereen besmet raakt?

Wanneer in een huishouden één iemand besmet is, moet het hele gezin in quarantaine. Maar hoe pak je dat aan als een (of meerdere) van jouw (puber)kinderen besmet zijn? Je kunt ze moeilijk zonder enig contact in hun kamer laten zitten. En hoe lang moet je nou eigenlijk in quarantaine?

Online redactie LibelleGetty Images

Het RIVM heeft een aantal 'leefregels' opgesteld voor 'huisgenoten van een Covid-19-patiënt'. Deze regels wijzen onder andere voor dat jij en de rest van het huishouden ook 10 dagen in quarantaine moeten bij een of meerdere besmettingen. Je mag dan niet naar buiten. Niet voor werk, maar ook niet voor de boodschappen.

Het advies is om zo weinig mogelijk met de zieke persoon in dezelfde kamer te zijn en ook zo weinig mogelijk contact te hebben. Slaap apart, het liefst in een andere kamer. Het is daarnaast ook belangrijk om niet het bestek, borden en glazen van de zieke persoon te gebruiken en waar mogelijk gebruik te maken van andere badkamers en toiletten.

Maak het toilet en de badkamer ook elke dag schoon en zorg dat het wasgoed van de patiënt in een aparte wasmand ligt en op minimaal 40 graden apart gewassen wordt. Dit geldt ook voor borden en glazen. Doe de afwas in de vaatwasmachine op een uitgebreid wasprogramma, dat kan gewoon bij elkaar, of doe de afwas met de hand gescheiden van de andere afwas, met standaard afwasmiddel en heet water. Het afval gaat in een aparte vuilniszak in de eigen kamer, maar mag wel bij het andere afval in de container.

Met jonge kinderen in quarantaine

Een hoop regels, die voor sommige huishoudens (voor een deel) in de praktijk misschien moeilijk of niet haalbaar zijn. Als ouder laat je kinderen met Covid-19 natuurlijk niet aan hun lot over in een afgesloten slaapkamer, hoe erg je ook wilt voorkomen dat je het virus zelf oploopt. En misschien heb je maar één toilet of badkamer. Hoe pak je dat aan? Wij vroegen het Joyce Henzen, verpleegkundige infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland.

Zij vertelt dat er een verschil in aanpak is bij kinderen van verschillende leeftijden. "We zien bij kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar nauwelijks dat de kinderen positief zijn zonder dat de ouders positief zijn. Vaak zie je bij die leeftijd dat het van ouders naar kinderen overgaat. Als deze kinderen het al doormaken, dan is dat heel mild en hebben ze weinig last. Het is bij deze leeftijd lastig om afstand te houden bij de verzorging. Is één van de ouders besmet, dan kan de andere ouder de zorg op zich nemen. Zijn beide ouders besmet, verzorg dan de kinderen samen. Het is geen probleem om de kinderen dichtbij te laten komen en eventueel te knuffelen. Als de ouders hersteld zijn, moeten de kinderen nog 10 dagen in quarantaine. Mochten ze toch besmet zijn, dan verspreiden ze het virus bijvoorbeeld niet op school. Twijfel je? Neem dan een keuze met de beslisboom van de AJN."

Covid-19 en pubers

Bij pubers zit dat anders in elkaar. Die kunnen het virus wél oplopen zonder dat de ouders besmet zijn. Henzen licht verder toe: "Met name de oudere pubers hebben meerdere sociale contacten en gaan bijvoorbeeld met vrienden op stap en dan zie je dat ze als enige in een gezin besmet kunnen zijn. Dan is het zo dat je moet kijken wat er mogelijk is in jouw huis. Deze jongeren kunnen zich redelijk zelf redden, dus dan kun je afspreken om bijvoorbeeld een hoek in de woonkamer te maken waar diegene op afstand zit. Of de puber kan op zijn kamer blijven en krijgt eten en drinken voor de deur gezet. Het is geen probleem om dan even een gesprekje voeren op afstand. Je wilt gedurende de dagen dat diegene besmettelijk is natuurlijk niet helemaal geen contact hebben."

Praktische tips voor de quarantaine

De mogelijkheden zijn in elk huis anders. Heb je een of meerdere badkamers? Kun je de ruimtes goed ventileren? Beoordeel dus ook zelf hoe groot het risico op besmetting is.

Henzen: "Het is bijvoorbeeld handig om af te spreken dat degene die besmet is als laatste in de badkamer is en een raam openzet. Na een halfuur kun je dan zo nodig schoonmaken. Heb je maar één toilet? Dan kun je afspreken dat degene die besmet is het toilet na gebruik schoonmaakt met een wegwerpdoekje. Zo kun je het wel met elkaar redden als iemand wat groter is en de regels goed kan opvolgen. Heb je daar de mogelijkheden niet voor in jouw huis? Probeer dan die 1,5 meter afstand te houden en beweeg zoveel mogelijk om elkaar heen."

Bij pubers geldt: kun je afstand houden? Dan gaat de quarantaine van 10 dagen in na het laatste contact met elkaar. Dat kan ook de testdatum zijn. Kun je geen afstand houden? Dan gaat de quarantaine in als de besmettelijkheid voorbij is. Dat is als je klachten hebt in ieder geval een week na de eerste ziektedag.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden