In zeker twaalf gemeenten blijft dit jaar een vuurwerkverbod gelden 
 Beeld Getty Images/iStockphoto
In zeker twaalf gemeenten blijft dit jaar een vuurwerkverbod geldenBeeld Getty Images/iStockphoto

In zeker twaalf gemeenten blijft dit jaar een vuurwerkverbod gelden

Oud en nieuw staat volgende maand weer voor de deur. Wie zich verheugd op het afsteken van vuurwerk, heeft misschien pech. Zeker twaalf gemeenten zijn van plan om ook dit jaar een volledig vuurwerkverbod in te stellen. Dat blijkt uit een rondvraag van NU.nl langs alle gemeenten.

Ismay GijsenGetty Images/iStockphoto

Dit keer is er geen vuurwerkverbod vanwege de coronapandemie, maar om schade, overlast en letsel te beperken.

Vuurwerkvrije zones

Het volledige vuurwerkverbod geldt in twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. Ook een aantal kleine gemeenten stellen een verbod in. Op sommige plekken zijn er wel vuurwerkshows te zien. Verder werken er zeventig gemeenten met vuurwerkvrije zones, voornamelijk rondom ziekenhuizen, kinderboerderijen, scholen en kerken.

Vuurwerkverbod

Een aantal gemeenten die vuurwerk toestaan, zijn van plan om later een verbod in te voeren. Arnhem en Amersfoort doen dat per 2023, Krimpenerwaard per 2024 en Gouda per 2025. Bij 25 gemeenten ligt het idee voor een verbod op tafel. Volgens NU.nl zijn veel van hen voorstander van een permanent verbod. Gemeenten willen af van de overlast, het letsel, het dierenleed en de vervuiling die het afsteken van vuurwerk veroorzaakt.

Geldt er een vuurwerkverbod in jouw gemeenten? Geen paniek. Eerder tipten we al eens de leukste vuurwerkvervangers. Je vindt ze hier.

Deze extra feestelijke champagneglazen zijn perfect voor de feestdagen:

Bron: NU.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden