null Beeld

Inbrekers – zó houd je ze buiten de deur

Ongewenste gasten in je huis, we moeten er niet aan denken. Gelukkig daalt het aantal inbraken ieder jaar, maar de kans dat de inbreker gepakt wordt, is heel klein. De politie lost slechts 1 op de 10 inbraken op. Dus voorkomen is beter dan genezen... 

Elselien van Dieren

Het aantal inbraken daalde vorig jaar met twintig procent naar ruim 71.000 gevallen. En wanneer je in Blaricum woont, loop je het hoogste risico. Daar vonden 93 inbraken plaats op tienduizend inwoners, blijkt uit gegevens van de AD Misdaadmeter.

Geen bericht

Fijn natuurlijk, dat er steeds minder wordt ingebroken. Maar ondanks die daling, zijn veel slachtoffers niet tevreden over de afhandeling van de inbraak. Maar liefst zeventig procent van de slachtoffers hoort niets meer van de politie, blijkt uit een enquête van het Een Vandaag Opiniepanel. Ze hebben geen idee of de dader is gepakt of dat er überhaupt onderzoek is verricht.

LEES OOK: INBREKERS GEPAKT DANKZIJ SNEEUWSPOOR

Capaciteit

De politie heeft simpelweg niet de capaciteit om alle zaken tot op de bodem te onderzoeken. Victor Jammers, bestuurslid van Slachtofferhulp Nederland, vindt dat een kwalijke zaak. “Hoe kun je een dader ooit vinden als je niet eens de moeite neemt om sporen te verzamelen”, zegt hij tegen het AD. “Zo krijgen slachtoffers het gevoel dat ze totaal niet serieus genomen worden."

Maar volgens inbraakdeskundige Rodney Bos van de politie kan het niet anders. De agenten moeten nu eenmaal zo efficiënt mogelijk worden ingezet. “Het is onvermijdelijk dat er vooraf wordt gekozen welke zaken we onderzoeken en welke niet”, zegt hij tegen het AD. Bos pleit niet direct voor meer mankracht, maar roept burgers op om alert te zijn. “Als je bij iets verdachts meteen 112 belt, maken we een goede kans om de inbreker op heterdaad te betrappen.”

Met deze 8 tips verklein je de kans op inbraak:

  1. Sluit altijd álle deuren en ramen en vergeet het wc-raampje niet. Doe dit ook als je even een boodschap gaat doen, want een inbraak is vaak zo gepiept.
  2. Draai de sloten op het nachtslot. Een deur die alleen op de knip staat, is met een creditcard of pinpas makkelijk open te maken. Pas als je de sleutel omdraait, zit de deur echt op slot.
  3. Leg sleutels uit het zicht en laat ze vooral niet aan de binnenkant van de deur zitten. Een inbreker kan het raam inslaan of een gaatje in de deur boren en zichzelf dan simpelweg binnen laten.
  4. Hang geen adreslabel aan je sleutelbos. Wanneer je dan je sleutels verliest, maak je het inbrekers wel heel gemakkelijk om op de koffie te komen.
  5. Zet de buitenverlichting op de schemerschakelaar. Zo springt hij altijd aan als er iemand voor de deur staat. Een inbreker werkt toch een stuk minder lekker wanneer hij in de spotlights staat.
  6. Leg geen waardevolle spullen in het zicht als je niet thuis bent. Die laptop, tablet en mobiele telefoon kun je beter in de kast leggen.
  7. ‘Hoera! Wij zitten twee weken op Aruba.’ Nee, niet handig! Ook inbrekers lezen mee op Facebook en Twitter, dus pas op met wat je post.
  8. Begin een Whatsappgroep met je buren en spreek af dat je een berichtje stuurt wanneer je een verdachte situatie in de straat ziet. Is er echt iets aan de hand? App dan ook even dat je 112 hebt gebeld, zodat niet de hele buurt dat gaat doen.

Tsja, zo zijn ze ook snel weer vertrokken...

Dat het inbrekers niet altijd lukt om binnen te komen, zie je in deze video:

Benieuwd of er in jouw gemeente veel wordt ingebroken? Bekijk het hier.

Bron: AD, Een Vandaag. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden