null Beeld

Indrukwekkend: Maria maakt video met operatieafval na borstreconstructie 

Zes volle vuilniszakken: zoveel operatieafval bleef er achter nadat kunstenares Maria Koijck een borstreconstructie onderging. Met al dit afval maakte ze een indrukwekkende video.

Online redactie Libelle

De 55-jarige Maria uit Groningen werd getroffen door borstkanker waardoor haar borst moest worden geamputeerd. Hoewel anderen die worden getroffen door deze vreselijke ziekte misschien niet zo snel stil zullen staan bij de hoeveelheid operatieafval die hierbij komt kijken, was Maria hier wel mee bezig.

Operatieafval na borstreconstructie

Maria is namelijk al tien jaar lang met afval bezig, in haar werk als kunstenares. Haar interesse was dan ook meteen gewekt toen ze erachter kwam dat 60% van het operatiemateriaal van haar borstreconstructie wegwerp was. Hier wilde ze iets mee doen. Ze vroeg haar chirurg of ze het operatieafval mocht hebben. Toen ze wakker werd uit de narcose stonden er zes volle vuilniszakken voor haar klaar. Ze nam het mee naar huis en ging aan de slag met haar video.

Blauwe handschoentjes

Wie de video bekijkt, zal vooral de grote hoeveelheid blauwe plastic handschoentjes opvallen. Dit is wel te verklaren: Maria's operatie duurde tien uur en er werkten vijftien mensen aan mee. Daarna moest ze nog zes dagen in het ziekenhuis blijven en werd ze elk uur gecontroleerd. Hierover zegt Maria: "Bij elke controle was het eerste wat ze deden: nieuwe blauwe handschoentjes aan. Als oud-verpleegkundige snapte ik daar weinig van. Wij wasten vroeger gewoon tien keer onze handen."

Discussie op gang brengen

Samen met haar dochter, fotograaf en filmmaker Eva Glasbeek, maakte Maria onderstaande video. Een behoorlijk emotionele klus voor de twee. Maria vertelt: "Mijn doel is met dit filmpje en de foto de discussie op gang te krijgen. Kan dit anders? Heel veel mensen hebben geen idee hoeveel afval erbij komt kijken. De spullen moeten anders gemaakt worden, anders worden aangeleverd. Waarom worden scharen ingevlogen vanuit Japan en na één knip in de prullenbak gegooid?"

Reactie van het ziekenhuis

Maria ontvangt ontzettend veel positieve reacties op social media. Ook van ziekenhuispersoneel. Het UMCG, waar ze werd behandeld, staat ook achter de actie van Maria, maar laat tegelijkertijd weten dat ze helaas geen andere keuze hebben. Ze mogen al dit materiaal maar één keer gebruiken. Het UMCG heeft er wel voor gekozen om het kunstwerk van Maria tijdelijk een plekje te geven in het ziekenhuis.

null Beeld

Zelfonderzoek van je borsten: wel of niet doen? Dokter Rutger legt uit

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Maria Koijck

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden