Onze boerderij Beeld NPO
Onze boerderijBeeld NPO

Indrukwekkende reacties op het zware boerenleven: “Mijn hart breekt”

Het tweede seizoen van Onze boerderij ging zondagavond van start. Wederom gaat Yvon Jaspers langs Nederlandse boeren die ooit meededen aan Boer zoekt vrouw en andere boeren van Hollandse bodem. Hoe is het nu echt om boer te zijn in deze turbulente tijd?

Anne-Flore MullerNPO

Dat het hard werken is en de meeste boeren moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, maakt diepe indruk op de kijker thuis. “Wat triest om te zien.”

Schaatsende boerenzoon

Ditmaal bezoekt Yvon onder andere schaatser en boerenzoon Patrick Roest. Op dit moment is hij volop in training voor de Olympische Winterspelen van 2022. Op zijn zeldzame rustdagen komt hij het liefst naar de boerderij van zijn ouders, die hij na zijn schaatscarrière wil overnemen.

Geen rijkdom

Vader Wim vertelt aan Yvon over het zware boerenleven. “Ik heb een baan ernaast, want ik kan er niet van leven. Ik dacht vroeger dat dit in de toekomst wel zou kunnen, maar het kan niet uit. Dan moet je extreem groeien en dat zat er voor ons niet in. We hebben 55 koeien en daar heb je geen rijkdom van.”

Zwaar leven

En dus is hij vrachtwagenchauffeur tussen het melken van de koeien door. “Ik begin ’s ochtends om 5 uur, werk dan van 9 tot 5 uur bij de vrachtwagens en ga dan weer naar huis om te melken”, aldus Wim. Een zwaar bestaan dus. Dat Patrick het boerenbedrijf wil overnemen, vindt hij soms lastig. “Het heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant juich ik het niet toe want het is hard werken, maar het is wel een heel mooi leven en je bent toch een beetje vrij”, aldus Wim Roest.

Financiële druk

Patrick is nog volop aan het schaatsen en ziet het boerenleven nú nog als rustplek. Maar in de toekomst hoopt hij het bedrijf over te kunnen nemen. Of dat lukt, is ondanks het harde werken en door de financiële druk echter nog maar de vraag. Groeien is nodig, maar dat wil de boerenzoon niet. “Want dan ben je meer manager dan boer, dus dan zou ik moeten verhuizen om te kunnen uitbreiden. Maar als de toekomst is dat je 500 koeien zou moeten melken, zou ik het niet willen”, vertelt Patrick.

Onzekere toekomst

“Deze kleine manier van boeren vind ik mooi en ik weet niet of dat in de toekomst nog kan. Ik ga mijn vader niet verplichten door te gaan omdat ik later boer wil worden, maar eerst nog wil schaatsen. Zo is dat, en we zullen zien wat de toekomst brengt”, besluit hij.

Respect voor de boeren

De hoge werkdruk, de grote financiële zorgen en vooral de extreme werktijden van de boeren maken indruk op de kijkers thuis. Het zorgt voor veel respect voor de agrarische sector en de boeren, blijkt op Twitter.

Bron: NPO

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden