null Beeld

Ingeborg (51) werd verlaten voor een andere vrouw

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week: Ingeborg werd verlaten door haar man voor een andere vrouw: "Je kunt niet van je kinderen verlangen dat ze die leegte opvullen."

Ingeborg (51): "Wat is het moeilijk geweest, het afgelopen jaar zonder Evert. De man met wie ik twintig jaar getrouwd was toen hij vertelde dat hij van een andere vrouw was gaan houden en samen met haar verder wilde. Als hij zoiets zegt, dan is hij er honderd procent zeker van en dan kan niemand hem meer van zijn voornemen afbrengen. Ik heb niet eens geprobeerd om hem tegen te houden. Ik was te verlamd van verdriet en van angst voor een leven zonder hem.

Onze jongste dochter was als laatste van de drie kinderen een halfjaar eerder op kamers gegaan en ik was nog steeds niet gewend aan een huis zonder kinderen. Dat was afgelopen februari. Daarna heeft het jaar verschrikkelijk lang geduurd. De kinderen kwamen zo vaak mogelijk naar huis, maar ze hebben het alledrie druk met hun studie en alles er omheen. Trouwens, je kunt niet van je kinderen verlangen dat ze de leegte in je leven opvullen."

Vakantie

"Toen kwam de zomer. "Mam, ga nou op vakantie", zeiden de kinderen. Zelf zaten ze vol plannen: zeilen met vrienden, liften naar Italië... Ze vonden het maar niets dat hun moeder thuis bleef zitten, maar ik heb het toch gedaan. Ik had geen zin om mijn koffer te pakken en ergens anders eenzaam te zijn. Ik heb op huizen van de buren gepast en hun huisdieren verzorgd. Na de zomer kwam de verjaardag van mijn man. Een dieptepunt. Daarna mijn eigen verjaardag en de verjaardagen van de kinderen."

Pijn zal slijten

"En toen was het ineens december. De kinderen stonden met een kerstboom voor de deur die ze zelf hadden versierd. Ze wisten natuurlijk dat ik niet van plan was er zelf een te kopen. Alleen bij de kerstboom, iets treurigers kon ik me niet voorstellen. Ik heb echt geprobeerd er iets van te maken, en dat is ook best gelukt, vind ik zelf. Maar de pijn en het verdriet zijn er steeds.

Ik houd nog steeds zo veel van mijn ex-man. Ik weet dat de pijn zal slijten, en dat ik op een keer weer een prettig leven zal hebben. Als dat eerste jaar maar eenmaal voorbij zou zijn, want al die eerste keren zonder hem waren zo erg. Maar nu is het anders. Ik heb nog steeds veel verdriet, maar ik voel ook dat ik er beter tegen kan nu het nieuwe jaar is begonnen."

Dit artikel verscheen eerder in Libelle 2018.

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden