DIT IS MIJN LEVEN

Ingeborg: “Ik heb me laten vaccineren, mijn man wil niet”

Vaccineren Beeld Getty Images
VaccinerenBeeld Getty Images

Ingeborg (53) woont met haar man en drie kinderen op Curaçao. Omdat ze hartpatiënt is, behoort ze tot een risicogroep en kon ze zich al in april laten vaccineren. Haar man weigert een vaccinatie. ‘Hij is heel achterdochtig als het gaat om de medische wetenschap.’

Annemieke RiesebosGetty Images

Ingeborg: “Twee jaar geleden kreeg ik out of the blue een hartaanval. Omdat ik daardoor meer risico loop op complicaties als ik corona krijg, liet ik me vaccineren zodra het mogelijk was. Natuurlijk heb ik er goed over nagedacht en het ook met mijn cardioloog besproken. Hij was eerst een beetje terughoudend omdat nog niet bekend was wat de gevolgen van een vaccinatie voor het hart konden zijn, maar toen er een vreselijke tweede golf coronabesmettingen kwam, raadde hij aan me zo snel mogelijk te laten vaccineren. Dat was in april.”

Achterdochtig

“Mijn man is nogal achterdochtig als het gaat om de Westerse medische wetenschap. Hij vindt dat men alles oplost met medicijnen en dat er niet naar de oorzaak wordt gezocht. In het vaccin heeft hij niet genoeg vertrouwen; hij gelooft niet dat het goed voor hem is. Hij begrijpt dat ik me heb laten vaccineren en weet dat ik wel alle vertrouwen heb in de farmaceutische industrie. Als hartpatiënt slik ik elke dag medicijnen; het zou een beetje gek zijn als ik het vaccin zou wantrouwen.”

Moeilijk onderwerp

“We respecteren dus elkaars keuze, maar het is wel een moeilijk onderwerp. Zeker in het begin leverde het heel wat discussie op. Hij vindt het bijvoorbeeld te gevaarlijk als ik met de kinderen naar het zwembad wil, omdat nog niet iedereen is gevaccineerd en er nog geen groepsimmuniteit is. Hoe hypocriet is dat? Hij laat zich niet vaccineren, maar wil wel dat de rest van de bevolking dat doet. Ander punt van discussie is dat hij rookt. Zijn longen zijn niet gezond, dus heeft hij een verhoogd risico om te overlijden aan de gevolgen van Covid. Hem overhalen is een mission impossible, dat is dezelfde discussie als ‘waarom rook je überhaupt nog’? Het is onmogelijk hem te overtuigen het anders te doen.”

“Boos ben ik niet, maar ik maak me wel zorgen. Ik ben bang dat hij toch besmet raakt en heel ziek wordt. Het gaat nu gelukkig weer goed op Curaçao, maar er zijn ongeveer 130 mensen overleden aan corona. Tijdens de tweede golf zaten de ziekenhuizen en ic’s overvol, er moesten zelfs nood-ic’s worden ingericht. Ik heb toen vaak gedacht: als hij nu ziek wordt, is er geen plek voor hem.”

Complottheorieën

“Inmiddels heeft ongeveer de helft van de bevolking op het eiland zich laten vaccineren. In het begin was er veel wantrouwen. Mensen maakten elkaar bang en stuurden via WhatsApp allerlei complottheorieën rond. Omdat de tweede golf zo heftig was en iedereen op het eiland wel iemand kent die is overleden aan corona, is de publieke opinie wat betreft vaccineren veranderd.”

Familie in Nederland

“Helaas geldt dat niet voor de mening van mijn man. Hetzelfde geldt voor zijn moeder. Zij woont op Aruba en is eind zeventig. Net als haar zoon wil ze zich niet laten vaccineren. Ook haar keuze is vaak onderwerp van discussie tussen mijn man en mij. Naast dat ik me zorgen maak om hun gezondheid, maakt het ook reizen erg moeilijk. En als je op een eiland woont, moet je toch vaak reizen als je je familie wilt zien. Onze oudste dochter studeert bijvoorbeeld in Nederland en ook mijn familie woont er. Als hij zich niet laat vaccineren, kunnen we niet samen reizen. Er is nu een soort bubbel tussen Curaçao, Aruba en Bonaire; als je bent gevaccineerd mag je vrij reizen. Ik kan mijn schoonmoeder dus zonder problemen bezoeken. Mijn man heeft haar al anderhalf jaar niet gezien.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden