null Beeld

Ingrid werd edelfigurant: “Door de waardering heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen”

Jarenlang zorgde Ingrid voor haar kinderen - en vergat ze zichzelf een beetje. Tot het moment kwam waarop ze alsnog kon doen waar haar hart naar uitging.

Elke middag wachtte Ingrid (55) met thee en koekjes op haar zoon die uit school kwam. Tot hij steeds meer zijn eigen gang ging en zij per toeval haar passie ontdekte: “Op de middelbare school vond ik de acteerlessen al gaaf, maar daar bleef het bij. Acteren als beroep, een toneelopleiding volgen, het kwam niet eens in me op. Ik trouwde, werd moeder en werkte als administratief medewerker bij een autobedrijf terwijl mijn zoon op school zat. Als hij thuiskwam, was ik er ook. Toen dat op een gegeven moment niet meer nodig was, hield ik tijd over. Mijn blik viel op een oproep: figuranten gezocht. Ik meldde me meteen aan.

Het smaakte naar meer

Die eerste keer vormde ik samen met tientallen andere figuranten het publiek bij een voorstelling die onderdeel was van een tv-serie. We werden aangekleed in een jaren vijftiglook. Héérlijk vond ik het, een belevenis. Het smaakte naar meer, dus ik schreef me in bij een castingbureau. Al snel kreeg ik opdrachten en klom ik van figurant op tot edelfigurant, dat betekent dat je af en toe ook een regel tekst hebt. Inmiddels heb ik al best wat ervaring opgedaan, van bedrijfsvideo’s tot dramaseries. Mijn grootste rol? Ik speelde het lijk in een film en was daarmee de rode draad van het verhaal, want de zoons van de overleden vrouw probeerden het verlies van hun moeder te verwerken.

Een mooie voorstelling

Op de set moet je vaak en lang wachten, maar ik ontmoet daardoor veel nieuwe mensen en ik kom op de meest uiteenlopende plekken. Het figureren heeft me bovendien iets heel moois gebracht: door de belangstelling en waardering heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ga nu recht op mijn doel af. Niet iedereen in mijn omgeving kan het waarderen dat ik door het figureren minder tijd heb voor sociale contacten. Dat is jammer, maar uiteindelijk spelen we allemaal een rol. Ik wil aan het eind kunnen zeggen: ik heb van mijn leven een mooie voorstelling gemaakt.”

Interview: Angela Jans Fotografie: Karlien van der Geest

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden