Initiatiefnemers: zó zorg je dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer komen
Vrouwen in Nederland hebben al 100 jaar kiesrecht, maar toch is de verhouding van mannen en vrouwen in de Tweede Kamer nog altijd scheef. In de kamer zitten momenteel 57 vrouwen tegenover 93 mannen. Daar moet verandering in komen, vinden de initiatiefnemers van 'Stem op een Vrouw'. En dat willen ze op een verrassende manier bereiken.
Want hoewel er al veel mensen zijn die een voorkeursstem uitbrengen op de eerste vrouw op de lijst, is dat volgens de bedenkers van het burgerinitiatief Stem op een Vrouw niet de manier om een gelijke man-vrouwbalans in het parlement te verwezenlijken. Wat wél helpt, stelt initiatiefnemer Devika Partiman, is een voorkeursstem te geven aan een vrouw die - gezien de peilingen - net niét in de kamer dreigt te komen. Partiman: "Het is anno 2017 hoog tijd dat de Tweede Kamer de man-vrouwverhouding in de samenleving weerspiegelt. Fifty-fifty dus."
Meer aandacht
Naast dat het belangrijk is dat de kamer een afspiegeling is van de samenleving, is het volgens de bedenkers van Stem op een Vrouw ook om een andere reden belangrijk dat er meer vrouwen in de kamer komen. Uit onderzoek van onder meer de Verenigde Naties blijkt namelijk dat vrouwen in politieke posities in vergelijking met mannen meer aandacht hebben voor kwetsbare groepen als kinderen, gehandicapten en leden van de LGBT-gemeenschap.
Zeg het voort
Het doel van de kersverse beweging, die bestaat uit mannen en vrouwen met verschillende politieke voorkeuren, is om zoveel mogelijk mensen te laten weten hoe je tactisch kunt stemmen. Tot de verkiezingen op 15 maart zullen ze hun boodschap zoveel mogelijk verspreiden. Doe je mee?
LEES OOK:
- Ebru ontbijt met... Geert Wilders (PVV)
- Sybrand Buma: “Samenwerken met hem doe ik NOOIT meer”
- Dat wordt klussen en verven in het Witte Huis: dít is de wens van Melania Trump
Bron: Stem op een Vrouw. Beeld: iStock