null Beeld

Intelligente vrouwen blijven vaker single

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Maar niet door te studeren. Nee, tegenwoordig is ze beter af als ze besluit thuis te blijven met de kinderen. Dat blijkt uit verschillende studies. 

MH

Volgens een verslaggever van The Wire, ene meneer John Carney, kiezen succesvolle mannen voor minder slimme vrouwen "omdat hun prioriteiten niet teveel overeen mogen komen." (lees: als ze allebei een flitsende job nastreven, wie zorgt er straks dan voor de kinderen?)

Hoe slimmer, hoe erger

Die stelling wordt bevestigd door een onderzoek waarin 121 mensen zijn gevraagd naar de rol van intelligentie in een relatie. Die werd steevast aangeduid als “problematisch”. Hoe slimmer de vrouw, hoe meer problemen er werden voorspeld. Andersom gold vreemd genoeg precies het tegenovergestelde: hoe slimmer de man, hoe beter.

Ja, er zijn ook slimme vrouwen die al 20 jaar gelukkig zijn getrouwd. Maar hoeveel van hen besloot na een tijdje (de geboorte van de tweede?) te stoppen met werken? Omdat het gezin ze nodig had, omdat het goed was zo. Maar... is "goed" goed genoeg? Waarom geen relatie nastreven waarin de man en de vrouw gelijkwaardig zijn, in het gezin, in de carrière en ten opzichte van elkaar?

LEES OOK: MANNEN ETEN MEER ALS ER VROUWEN IN DE BUURT ZIJN

Volgens de Engelse minister van onderwijs eindigen intelligente vrouwen meestal met iemand die minder slim is dan zij maar die haar wel een carrière gunt. Uiteraard is hij in dat geval de kostwinnaar. Want een vrouw die én slimmer is én meer verdient... dat is onnatuurlijk.

Meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen

Maar als je je bedenkt dat er meer hoogopgeleide vrouwen zijn dan mannen, en als je je realiseert dat de meeste mannen nooit bereid zullen zijn de "mindere positie" in een relatie in te nemen betekent het dat de vrouw 2 opties heeft: slikken of stikken.

LEES OOK: VROUWEN HEBBEN MINDER MOEITE MET OVERSPEL DAN MANNEN

Voor vrouwen die jarenlang keihard hebben gewerkt en hun vriend(inn)en hebben verwaarloosd omdat ze per se dat diploma of die droombaan in de wacht wilden slepen, is het feit dat hun ambitie ze niet vérder bracht maar zich juist tegen ze heeft gekeerd een bittere pil.

LEES OOK: KLEINERE MANNEN BLIJKEN BETERE PARTNERS

En die pil houdt zichzelf ook weer in stand want de leegte wordt gevuld met studie of werk – en zo wordt de kloof tussen de nooit aflatende intelligentie enerzijds en de steeds kleinere kans op slagen anderzijds steeds groter.

Grot

Ook in 2015 worden slimme vrouwen nog gezien als bedreigend, intimiderend en ja, zelfs mannelijk. Is ze behalve slim ook nog eens knap én heeft ze humor? Nou, dan kan ze wat de liefde betreft net zo goed in een grot gaan wonen want stoere man die haar durft te (h)erkennen als partner-voor-het-leven-materiaal.

Bron: Elite Daily. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden