null Beeld

Interview: Lieke van Lexmond over haar leven op Instagram

Bijna 400.000 mensen volgen via @liekevanlexmond het wel en wee van actrice en presentatrice Lieke van Lexmond (36), haar man Bas én hun zoons Vik (3) en Zef (1). Wat maakt Instagram zo leuk? En wat zijn de voor- en nadelen van het delen van privéfoto's?

Online redactie Libelle

Inspiratiebron

“Ik ben visueel ingesteld en houd van fotografie, dus ik kan erg genieten van alle beelden die ik op Instagram zie. Niet alleen van wat andere mensen meemaken in hun leven, maar ook van mooie kunststukken of architectuur. Ik ben heel erg van het pottenbakken, dus ik vind het ontzettend leuk om andere pottenbakkers te volgen en me door hun werk te laten inspireren. Instagram gaat voor mij vooral over dingen waardoor je wordt geraakt. Daar kun je op inhaken, naar kijken en je door laten voeden. Dat vind ik er heel mooi aan.”

Transparant

“Ik deel veel van mezelf op Instagram omdat ik vind dat het bij mijn vak hoort en ik daardoor toch een beetje publiek bezit ben. Daar hoort ook een bepaalde openheid naar de buitenwereld bij. Ik ben iemand die best dicht bij zichzelf staat en weinig geheimen heeft, dus het past bij mij om ook op Instagram transparant te zijn. Het fijne daaraan is dat je het zelf in de hand hebt: jij bepaalt wanneer en hoe je iets toont en welke tekst je erbij zet. Er wordt niets verdraaid of veranderd. Het blijft lekker bij jezelf.”

Moederschap

“Een paar jaar geleden was er veel ophef over een Instagram-post waarop je mij door Amsterdam zag fietsen met Vik in een draagdoek. Dat zou gevaarlijk zijn en onverantwoordelijk. Zelfs Veilig Verkeer Nederland ging zich ermee bemoeien! Dat vond ik allemaal heel irritant. Er zijn allerlei dingen die ik niet goed kan of waar ik onzeker over kan zijn, maar niet over het moederschap. Ik weet dat ik goed ben voor mijn kinderen, dat zij op nummer één staan en dat ik verantwoord met ze omga, dus ik heb geen behoefte aan commentaar van mensen die zelf onverantwoorde dingen doen.”

Achterhoofd

“Na het draagzakincident heb ik bewust een tijdlang geen foto’s van Vik gepost. Ik was net moeder, zat nog vol hormonen. Het voelde kwetsbaar. Na een tijdje heb ik dat weer losgelaten. De kinderen zijn zo’n groot onderdeel van mijn leven, en als ik mijn leven deel op Instagram dan horen zij daar ook bij. Eerst plaatste ik alleen foto’s van hun achterhoofd, maar de pers maakt ook klakkeloos foto’s van hun gezichtjes. Dat is toch lastig om tegen te gaan. Daarbij vind ik het zelf ook leuk als ik kinderen van andere mensen kan zien, dan is het gek als ik mijn eigen kinderen verborgen houd.”

Fitgirl

“Ik kan met open mond kijken naar fitgirls op Instagram die helemaal afgetraind en ontzettend slank zijn en net doen alsof ze een enorme hamburger of pizza eten. Dat kán gewoon niet. Zulke foto’s vind ik niet eerlijk, en ik doe daar zelf ook niet aan mee. Je ziet op mijn Instagram al snel dat ik geen fitgirl ben, dus dat heeft ook niet zo veel zin. Ik ben wat dat betreft gewoon zoals elke vrouw. Altijd bezig met ‘ik moet weer sporten’ of ‘ik wil er vijf kilo af’, maar dan toch dat lekkere gebakken eitje niet kunnen laten staan.”

Oprah Winfrey

“Een van de Instagram-posts waarop ik het meest trots ben, is de foto waarop ik met Oprah Winfrey sta. Dat was vorig jaar in Londen, waar ik met mijn zus Jetteke was. We zaten in een restaurantje te eten en stomtoevallig kwam Oprah Winfrey naast ons zitten. Zij is mijn idool, ik ben stapel op die vrouw. Natuurlijk wilde ik haar niet lastigvallen, maar ze was zo relaxed, lief en hoe je hoopt dat ze is. Hoe ongemakkelijk ook, ik dacht: dit is het moment om te vragen of ze met me op de foto wil. En dat wilde ze!”

Verslavend

“Het gaat op Instagram regelmatig over mijn uiterlijk. Meestal in positieve zin, gelukkig. Wat ik daarvan vind? Superaardig als mensen complimenten onder een foto zetten, maar ik ga er niet naar leven. Likes werken wel redelijk verslavend. Ik ga dan ook elke dag wel even door mijn foto’s om te kijken of er nieuwe likes of comments zijn bijgekomen. Mensen denken soms: dat doet ze niet allemaal zelf, maar ik lees echt alle reacties. Tegelijkertijd vind ik niet dat ik elke dag iets móet posten. Het is niet mijn vak, hè? Het moet wel leuk blijven.”

null Beeld

MEER BN'ERS OP INSTAGRAM

Lees ook de interviews met Monique Westenberg (de vriendin van André Hazes) en GTST-acteur Everon Jackson Hooi in Libelle 36, nu in de winkel.

Wist je dat je Libelle.nl ook gewoon kunt blijven volgen vanaf je vakantieadres? Als je binnen de EU op vakantie gaat, valt dataroaming (meestal) onder je bundel. Zo hoef je ons niet te missen vanaf de camping of je strandbedje!

Interview: Fleur Baxmeier. Beeld: Instagram Lieke van Lexmond

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden