Interview met mode-ontwerper Piet Paris

Wereldberoemd worden. In alles de beste zijn. Dat was het doel van Piet Paris toen hij op de kunstacademie zat. En dat is het eigenlijk nog steeds. Hij begon zijn carrière met mode- illustraties voor De telegraaf. samen met mode-journalist fiona Hering reisde hij veertien jaar lang van modeshow naar modeshow.

“Het was een geweldige tijd. we kwamen op de meest uiteenlopende plekken: van het ritz-hotel waar we drie rijen achter Prince zaten, tot en met shows van beginnende ontwerpers op achteraf-plekjes.”

Het bleef niet bij de grootste krant van Nederland. Het werk van Paris verscheen in de Britse elle, de Japanse vogue en het standaardwerk fashion illustrated now.

Piet Paris wil graag mode toegankelijker en algemener maken.

“Soms zie je van die echtparen die allebei hetzelfde rode windjack aan hebben. ik ben dan wel heel geïnteresseerd in het verhaal daarachter. waarom kiezen mensen ervoor om zich in dezelfde kleding te hullen, waarom de kleur rood en waarom een windjack?”

De modewereld is voor een grote groep mensen toch een ver-van-mijn-bed-show.

“Dat vind ik heel jammer. Het is al jaren mijn missie om mode toegankelijk te maken voor een breder publiek.”

Naast zijn werk als mode-ontwerper geeft Piet Paris les op de kunstacademie, hij wil zijn leerlingen graag veel leren. “Ik begin bij een klas altijd heel aardig. Ik vind iedereen lief en alles fantastisch en als ik hun vertrouwen gewonnen heb, dan doe ik soms expres het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld als ik zie dat ze niet goed hun best gedaan hebben. ik kan dan boos worden. Soms zie ik ze denken: o jee, nu vindt Piet me niet meer aardig. Maar dat werkt vaak heel goed, daarna zie je ze weer enorm vooruitgaan.”


Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden