null Beeld

Iris kan om medische redenen geen mondkapje dragen: “Het is vernederend om het steeds weer te moeten uitleggen”

Het College voor de Rechten van de Mens ontvangt dagelijks meldingen van mensen die geen mondkapje kunnen dragen en te maken hebben met discriminatie. Ook Iris (30) kan geen mondkapje dragen. "Als ik ergens naartoe moet ben ik heel gespannen; accepteren ze het, krijg ik een boete of zetten ze me eruit?" 

Online redactie Libelle

Iris Slootheer heeft een vorm van aangezichtspijn en kan niets op haar gezicht verdragen. Eten en drinken, tandenpoetsen, een koude windvlaag, een bril en dus ook een mondkapje veroorzaken hevige pijnscheuten. “Officieel heet de aandoening infraorbitalis neuralgie. Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk betekent het extreme pijn in je gezicht. Aanraking voelt alsof iemand een drilboor in mijn gezicht zet. Ik heb het sinds maart. Net in de periode dat de crisis begon. Het was een heel traject om tijdens corona gediagnosticeerd en behandeld te worden. Dat duurde een stuk langer dan normaal.”

Stel je niet zo aan

“Ik vind het heel erg dat ik geen mondkapje kan verdragen want ik ben juist zo voor het gebruik van mondkapjes. Zelf heb ik er deze zomer zelfs drieduizend gemaakt, dus het is heel cru dat ik ze zelf niet kan dragen. Ik kom in vervelende situaties terecht, dat begint al online. Er zijn veel artikelen en posts op social media over de mondkapjesplicht. Negen van de tien keer reageert men negatief op mensen die om medische redenen geen mondkapje dragen. ‘Stel je niet zo aan’, of ‘ga gewoon niet naar de winkel’, zijn veelvoorkomende commentaren. Mensen vergeten dat niet alleen in winkels de mondkapjesplicht geldt. Naar de supermarkt gaan deed ik toch al niet, maar ik moet wel naar de huisarts of het ziekenhuis. Daar word ik aangestaard en krijg ik constant van vreemden te horen dat mondkapjes verplicht zijn en dat ik een boete kan krijgen. Ontzettend stressvol en vermoeiend.

Daarbij vind ik het onmenselijk dat ik steeds weer aan vreemden moet uitleggen wat voor aandoening ik heb. Dat is privé. Het maakt me boos en verdrietig dat zoveel mensen oordelen zonder het verhaal te kennen. Ze doen aannames die niet kloppen en ik word constant in twijfel getrokken. Alsof ik iemand ben die niet om anderen geeft.”

Uitzonderingskaart

“Ik heb een lijst met mijn diagnoses die ik kan laten zien, maar vaak is dat niet voldoende. Uitleggen wat dan wel voldoende bewijs is, kunnen handhavers niet. Er is veel onduidelijkheid over. Op de website van de overheid kun je een uitzonderingskaart uitprinten, maar daar zitten haken en ogen aan. Zo kan iedereen die uitzonderingskaart bijvoorbeeld uitprinten. Het is een hulpmiddel, geen bewijsstuk. Daarom wordt op dezelfde website aangeraden met een verklaring van je arts te komen. Huisartsen mogen zo’n verklaring alleen niet geven in verband met de privacy. Dat moet een onafhankelijke arts doen. Ik word echt van het kastje naar de muur gestuurd; wat is voldoende om te bewijzen dat ik echt geen mondkapje kan (ver)dragen?”

Heb je zelf een medische aandoening waardoor je geen mondkapje kunt dragen? Op Ieder(in) vind je meer informatie. Dit is een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte en heeft een meldpunt geopend voor vragen en problemen met betrekking tot de mondkapjesplicht.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Annemieke Riesebos

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden