null Beeld

Irma’s zoon woont in een zorginstelling: “Hij hoopt dat ik hem met Pasen ophaal”

De zoon van Irma Rutten-Bremer (60) heeft het syndroom van Down en woont in een zorginstelling 350 kilometer verderop. Vanwege het coronavirus kan ze hem voorlopig niet bezoeken. “30 december was de laatste keer dat ik hem zag.”

Ismay Gijsen

Brian (41) woont ruim 5 jaar in een zorginstelling. Na 36 jaar co-ouderschap werd deze keuze gemaakt vanwege persoonlijke problemen. “Dat deze keuze werd gemaakt was vreselijk. Brian is echt een knuffelkont. Hij is mijn enige kind en als ik hem in zijn ogen aankijk, weet ik precies wat hij bedoelt”, vertelt Irma. Toch deed de uithuisplaatsing Brian goed. “Door alle problemen werd hij een beetje heen en weer geslingerd. De scheiding had ook een grote impact op hem. Hij moest een rustige plek hebben.”

Verstand van een 8-jarige

Inmiddels zit Brian helemaal op zijn plek in de zorginstelling. “We missen elkaar, maar ik zag dat hij helemaal opleefde door alle leuke activiteiten die ze daar verzorgen.” Vanwege het coronavirus is het niet toegestaan om momenteel je kind te bezoeken of op te halen. “Ik heb hem op 30 december voor het laatst gezien. Ik bezoek hem om de 2 weken en mijn ex-man ook. Daarnaast haal ik hem 1 keer in de 6 weken op. Dat kan voorlopig niet meer.

We hebben nog wel veel contact. Ik stuur hem iedere dag een berichtje, we kunnen beeldbellen, ik stuur kaarten op en ik krijg updates van zijn begeleiders.” Irma vertelt dat haar zoon hier gelukkig goed mee om gaat. “Hij heeft het verstand van een 8-jarige, dus hij begrijpt wel wat er aan de hand is. ‘Als het virus voorbij is, kom ik weer’, zegt hij elke keer. Toch hoopt hij dat ik hem met Pasen kom ophalen. Het zal een grote domper zijn als dat niet kan.” Voor Irma is het ook moeilijk dat ze haar zoon niet kan zien. “Ik ben vaak verdrietig, maar ik snap ook dat dit de juiste beslissing is.”

In huis nemen

De ex-man van Irma heeft overwogen om Brian tijdelijk in huis te nemen. “Er is ons geadviseerd om dit niet te doen, dus we hebben besloten dat hij beter daar kan blijven. Dat gaat overigens hartstikke goed. Brian mag mee boodschappen doen, hij gaat vaak wandelen en kan zich goed bezig houden met muziek luisteren en tekenen. Met de groep doen ze veel spelletjesactiviteiten en spelen ze met de een Nintendo Wii om extra in beweging te blijven. Iedere avond koken ze ook samen. Normaal werd het eten aangeleverd, maar nu doen ze het onder begeleiding om een extra bezigheid te hebben.” Dat het goed gaat met Brian geeft Irma rust. “Ik merk dat hij vrolijk blijft. Zou dat anders zijn, dan was ik diep ongelukkig.”

Zelfzorg bij corona. Dit moet je wel en niet doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privébeeld.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden