null Beeld

Is dit gewas de redding voor onvruchtbare mannen?

In tomaat zit de antioxidant lycopeen. Dat stofje is goed voor een heleboel dingen, maar deze hebben we niet eerder gehoord: onderzoekers vermoeden dat lycopeen ook een gunstig effect heeft op de kwaliteit van sperma. 

Susan Dalstra

Lycopeen zit niet alleen in tomaten, maar ook in rode vruchten en rozenbottel. Professor Allan Pacey van de universiteit van Sheffield is razend enthousiast over de antioxidant. Hij doet nu onderzoek om te ontdekken wat het doet met de vruchtbaarheid van mannen. Zijn eerste conclusies zijn voorzichtig, maar optimistisch.

LEES OOK: DEZE SLAAPGEWOONTE BEÏNVLOEDT JE VRUCHTBAARHEID

Schade aan DNA

"Tal van studies hebben aangetoond dat het antioxidant een gunstig effect heeft op de kwaliteit van je sperma. De productie van een zaadcel neemt ongeveer drie maanden in beslag. Met deze studie willen we ontdekken of lycopeen de kwaliteit van de zaadcellen verbetert tijdens de ontwikkelingsfase door schade aan het DNA te beperken", legt hij uit aan The Daily Mail.

Volwassen zaadcellen

"Ook willen we weten of dit leidt tot een groter aantal van volwassen zaadcellen. Ik ben nog heel voorzichtig, maar wel optimistisch. Als het blijkt te werken bij de vrijwilligers, dan overwegen we het supplementen te testen bij onvruchtbare patiënten."

Positief effect

Wat de uitkomst ook is, het onderzoek raad iedereen aan voldoende voeding met lycopeen te eten. "We weten al langer dat de stof een positief effect kan hebben op het voortplantingssysteem van mannen. Ik raad het al vele jaren aan mijn patiënten aan."

Bron: The Daily Mail. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden