Vrouw in lockdown Beeld Getty Images
Vrouw in lockdownBeeld Getty Images

Nieuw onderzoek

Is een lockdown schadelijker voor je gezondheid dan corona zelf?

De stad in, uit eten en zelfs met vakantie: lange tijd was het niet mogelijk. Schadelijk, volgens sommige experts. Zo zou de lockdown en het gebrek aan sociale contacten en de frisse buitenlucht misschien nog wel schadelijker voor onze gezondheid zijn van het coronavirus zelf. Of dat echt zo is, is nu onderzocht.

Eva BredaGetty Images

Amerikaanse onderzoekers van Duke University hebben hét antwoord op de vraag.

Schadelijker

Wat is nou schadelijker voor onze gezondheid: een lockdown of corona? De vraag zorgde wereldwijd voor de nodige discussies. Amerikaanse onderzoekers hebben zich in de vraag verdiept. De onderzoekers analyseerden het effect van verschillende lockdowns op sterftecijfers en de geestelijke gezondheid wereldwijd en kwamen zo tot een conclusie.

Sterfgevallen

Uit het onderzoek bleek dat een lockdown niet voor extra sterfgevallen zorgde. Zo hadden landen als Nieuw-Zeeland, waar al snel strenge lockdowns werden ingevoerd, in 2020 geen oversterfte. Deze landen lieten zelfs minder sterfgevallen zien dan normaal. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat ook de overdracht van de gewone griep in deze landen werd tegengegaan. In landen waar minder beperkingen golden en corona een vrijer speelveld had, was dan weer sprake van meer oversterfte.

Mentale gezondheid

Lockdowns bleken dan weer wel een negatieve invloed te hebben op de mentale gezondheid van mensen. Zo merkten de onderzoekers op dat school missen duidelijk invloed had op de mentale gesteldheid van kinderen. Toch is het niet mogelijk om aan te geven dat deze gevolgen erger zijn dan de gevolgen van corona. Zo zou volgens de onderzoekers het verlies van een dierbare aan corona ook negatieve gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. Al met al zouden de lockdowns dan ook niet schadelijker voor ons zijn dan corona zelf.

Coronaklachten kunnen behoorlijk lang aanhouden. Dit zijn veel voorkomende langdurige klachten.

Bron: BMJ Global Health.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden