Wat is beter, een dure of een goedkope beha? Beeld Getty Images/EyeEm
Wat is beter, een dure of een goedkope beha?Beeld Getty Images/EyeEm

Is een peperdure beha écht beter dan een goedkoop geval?

Het is weer zover: al je favoriete beha’s zijn versleten en je moet nu toch écht weer naar de winkel voor een paar nieuwe. Je struint wat door de rekken, scant wat prijskaartjes en staat voor de keuze: ga je voor de quick fix en stap je de winkel uit met een beha voor twee tientjes, of investeer je voor de lange termijn al gauw het drie- of viervoudige?

Mirna WiggersGetty Images/EyeEm

Laten we vooropstellen dat niet iedereen de bovengenoemde keuze heeft. In zo’n geval voldoet een goedkopere beha natuurlijk altijd. Maar als je wél wat meer te besteden hebt, wat is dan de beste keuze? We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen goedkopere beha

1. Open deur: ze zijn goedkoper dan dure beha’s

Dat maakt dat het eenmalig een stuk minder forse uitgave is dan bij een dure beha.

2. Minder duur = meer beha’s voor hetzelfde geld.

Als je er echt een aantal tegelijk moet kopen, kan het een flinke investering zijn. Voor het geld van één dure scoor je ook drie goedkopere beha’s.

3. Makkelijk verkrijgbaar

Goedkopere beha’s vind je niet alleen in lingeriezaken, maar ook bij grotere kledingmerken en -ketens. Als je daar toch al moest zijn is het makkelijk om ook meteen even een nieuwe beha uit de rekken te vissen.

Nadelen goedkopere beha

1. Ze blijven minder lang mooi

Het prijsverschil tussen beha’s zit ’m in de kwaliteit van het materiaal. Goedkopere beha’s zijn logischerwijs meestal niet gemaakt van de beste materialen, waardoor ze sneller zullen slijten dan duurdere beha’s van hoogwaardige stoffen. Vaak heeft dat te maken met onder andere de draaddichtheid: hoe dichter de stof geweven is, hoe langer hij mooi blijft. Maar omdat er dan meer stof verwerkt is per vierkante centimeter, is het vaak ook duurder.

Dit geldt eigenlijk ook voor stoffen in het algemeen. “Je zou denken: katoen is katoen, maar dat is niet zo. Kleding en lingeriemerken in het hoge segment gebruiken alleen de katoendraden waar geen bolletjes aan zitten. De resten daarvan worden weer gebruikt voor goedkopere kleding en beddengoed”, zegt lingerie-expert Fabienne Zwanenburg daarover tegen RTL Nieuws.

2. De beha is minder ergonomisch gevormd

Goedkopere beha’s worden meestal in massa’s geproduceerd. Dat is op zich geen verkeerde aanpak, maar het betekent wel dat er minder tijd gestoken wordt en kan worden in de afwerking en het meegeven van een pasvorm aan de beha. Daarnaast bestaat een goedkopere beha uit minder onderdelen dan een dure beha, wat de beha moeilijker te tweaken maakt voor een bepaalde vorm of maat borsten.

3. Niet altijd even inclusief

Goedkopere beha’s zijn vaak alleen te krijgen in de meest gangbare maten. Heb jij bijvoorbeeld een kleine omvang, maar wel een grote cup? Of precies andersom? Dan is de kans aanwezig dat jij niet terecht kan bij goedkopere merken. Het maken van zulke ‘bijzondere’ maten is namelijk kostbaar en past niet altijd in het productieproces van een massamerk.

Voordelen duurdere beha

1. Een goede beha gaat jaren mee

Omdat de kwaliteit van de stoffen zoals gezegd bij een dure beha vaak beter is dan bij een goedkope baha, blijft de beha veel langer mooi. Oók als je hem niet met de hand wast, maar in de machine. De stof gaat minder snel pillen, het kant gaat minder snel halen en het elastiek in de band rekt minder snel uit.

2. De pasvorm is vaak beter

Een dure beha bestaat uit meer onderdelen dan een goedkope beha . Zo bestaat een duurdere beha al gauw uit 45 of 46 verschillende onderdeeltjes en stukjes stof, een goedkope beha vaak uit 30 onderdelen. Hoe meer onderdelen er zijn, hoe specifieker de pasvorm van een beha afgestemd kan worden op een bepaald type borst. Daardoor wordt er automatisch ook meer tijd en aandacht gestopt in het maken van zo’n beha , wat de kwaliteit ook ten goede komt.

3. Ook bijzondere maten verkrijgbaar

Omdat bij duurdere merken het maken van een beha tóch al een tijdrovendere klus is dan bij goedkopere merken, kunnen ze net zo goed ook bijzondere maten meenemen in het productieproces. Daardoor is er eigenlijk voor iedereen wel een beha in de goede maat te vinden bij duurdere merken.

Nadelen duurdere beha

1. Nog een open deur: ze zijn duur.

Tja, het blijft gewoon een feit dat bijna 100 euro voor een beha een boel geld is. Laat staan als je er een aantal nodig hebt. Wij hebben schoenen en winterjassen in huis die goedkoper zijn dan dat.

2. Bijpassende slips en strings zijn ook duur

Veel vrouwen willen wel een matchende set, maar ja. Dan moet je ook weer de duurdere strings en slips kopen die bij de beha passen en zo kost het hele pretpakket een aardige duit.

3. Lastiger te krijgen

Niet iedere stad of dorp heeft een even uitgebreide lingeriezaak. Het kan even zoeken zijn naar een mooie, luxere beha als je daar behoefte aan hebt.

Eindoordeel

Het blijft een kwestie van afwegen wat je over hebt voor een beha en wat je behoeftes zijn qua draagtijd en -comfort. Als jij al gauw tevreden bent met hoe een beha zit, is het wellicht niet nodig om te investeren in een duurder model. Maar als jij zo’n type bent dat het liefst een beha zo snel mogelijk weer uittrekt aan het einde van de dag, kan het weleens de moeite waard zijn om te checken of dat misschien ligt aan de kwaliteit van de beha .

Tips

Een tip om het hoge aankoopbedrag te rechtvaardigen: reken uit wat het zou kosten per keer dat je hem draagt. Als een beha van 20 euro stuk gaat na 50 dagen dragen, maar een beha van 60 euro wel 200 dagen meegaat, is de beha van 60 euro op de lange termijn dus alsnog goedkoper. Vind je het lastig om in te schatten hoe lang een beha meegaat? Vraag dan een verkoper om advies.

Ook als je een wat meer afwijkende maat hebt kan het waardevol zijn om eens te investeren in een duurdere beha die wél de goede maat is. Twijfel jij of je de goede maat beha draagt? Check dan de video hieronder, waarin onze modevlogger Liselotte uitlegt hoe je je beha -maat op kan meten!

Bron: RTL, Modevlogger Liselotte.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden