Is jouw huisdier bang voor vuurwerk? Dierendokter Martijntje geeft tips Beeld Getty Images/iStockphoto
Is jouw huisdier bang voor vuurwerk? Dierendokter Martijntje geeft tipsBeeld Getty Images/iStockphoto

Is je huisdier bang voor vuurwerk? Dierendokter Martijntje geeft tips

Deze jaarwisseling geldt er, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod. Er mag dus geen vuurwerk worden afgestoken, maar helaas houdt niet iedereen zich daaraan en is in sommige buurten nu al veel vuurwerk te horen.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Is jouw huisdier erg bang voor vuurwerk? Dierendokter Martijntje geeft tips.

Vuurwerkangst onder huisdieren

“Voor huisdieren is Oud & Nieuw vaak een grote verschrikking. Overal knallen en lichtflitsen en zij snappen niet wat er gebeurt. Het is daarom superbelangrijk dat je je huisdier hierop voorbereidt”, laat de dierendokter weten.

Vuurwerkgeluiden

Een van de manieren waarop je dit kunt doen is volgens Martijntje om je dier te laten wennen aan vuurwerkgeluiden. “Vroeger waren er zogenoemde vuurwerkcd’s met daarop vuurwerkgeluiden te koop. Inmiddels is dat een beetje ouderwets en kun je vuurwerkgeluiden natuurlijk gewoon online vinden.”

Gewenning

Je kunt het beste een spelletje met je dier gaan doen, terwijl je de vuurwerkgeluiden zachtjes aan zet. Blijf met hem spelen en als je merkt dat het goed gaat, zet je de geluiden steeds harder. Zo zal je viervoeter wennen aan de geluiden en deze niet als eng ervaren.

Verdamper

“Een ander hulpmiddel is een verdamper die je in het stopcontact kunt steken. Die geeft een soort endorfine af, dezelfde stofjes die een moederhond- of kat aan haar pup of kitten doorgeeft”, vertelt de dierenarts. Dit geeft je dier een fijn en rustig gevoel.

Meer tips?

Naast deze fijne tips heeft Martijntje nog een aantal adviezen. Wat kun je in huis doen om je huisdier op z’n gemak te stellen? En kun je ’m alleen laten? Ze vertelt het in deze video:

Pinterest Beeld Getty Images
PinterestBeeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden