null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is jouw kat als een kind voor je? Katten zien hun baasjes in elk geval wel als ouders, blijkt uit onderzoek

Katten staan vooral bekend om hun eigenwijze, soms zelfs een tikkeltje arrogante houding. Geef je ze alle liefde van de wereld, kan er nog geen kopje vanaf. Toch heeft recent onderzoek uitgewezen dat katten wel degelijk om hun baasjes geven.

Smelt

Sterker nog: ze zien ze als hun ouders. Smelt!

Onderzoek

Zie jij jouw kat stiekem als je baby, dan blijkt dat helemaal niet zo gek te zijn. Bij onderzoek dat gepubliceerd werd in Current Biology Journal werden katten en hun baasjes bestudeerd.

Hechting

Tijdens dit onderzoek brachten katten langere tijd met hun baasje door in een kamer. Daarna ging het baasje weg en moest de kat zich in z’n eentje vermaken. Onderzoekers beoordeelden hoe gehecht de beestjes op dat moment aan hun baasjes waren.

Resultaat

Wat bleek? De hechtingsstijl die de meeste katten bij hun baasje hadden, is dezelfde hechtingsstijl als baby’s bij hun ouders hebben. Namelijk de zogenoemde ‘veilige hechtingsstijl’. Er werd gezien dat de katten radeloos werden zodra hun baasje de kamer verliet en het stressniveau direct weer afnam zodra het baasje terugkwam. Dit werd gezien bij maar liefst 64% van de onderzochte katten.

Bewijs

Hiermee hebben de onderzoekers aangetoond dat katten zich op vergelijkbare wijze aan mensen kunnen hechten als baby’s dat doen. Dus mocht je je weleens afvragen of je kat wel van je houdt: jazeker, het is wetenschappelijk bewezen!

Is mijn kat te dik? Zó herken je overgewicht bij katten:

Bron: Her.

Pinterest Beeld Libelle
PinterestBeeld Libelle
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden