Is zeezout echt gezonder dan keukenzout?
Zeezout: het ziet er leuk uit en volgens sommigen smaakt het ook lekkerder. Maar is het ook gezonder dan ons ouderwetse keukenzout?
Wat dat is natuurlijk wat de zeezout-producenten beweren. Zij zeggen dat zeezout gezonder is omdat het - in tegenstelling tot keukenzout - een onbewerkt product is. Zo zou het meer essentiële mineralen bevatten, kan het je lichaam helpen ontgiften en de pH-waarde van je lijf verlagen én je bloedsomloop verbeteren.
Zout = zout
Klinkt goed, maar al deze gezondheidsclaims worden niet onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Toch heerst het beeld: hoe natuurlijker, hoe beter. Maar uit gezondheidsperspectief is zout gewoon zout. En te veel zout is slecht voor je bloeddruk.
Minimale mineralen
Hoe zit het dan met die extra mineralen? Die zijn verwaarloosbaar. Zout bevat - zeker in de mate waarin we het tot ons nemen - maar miniscule hoeveelheden mineralen. Kortom: erop vertrouwen dat je die broodnodige mineralen binnenkrijgt door met de zoutpot te strooien is hetzelfde als witbrood eten om voldoende vezels binnen te krijgen.
Jodium
Toch is er een groot verschil tussen keukenzout en zeezout: het jodiumgehalte. Keukenzout is verrijkt met jodium, een mineraal dat essentieel is om je schildklier goed te laten functioneren. De speciale zoutsoorten zijn níet verrijkt met extra jodium (net als het zout in kant-en-klaar maaltijden). Maar je hoeft ook niet per se keukenzout te nemen om voldoende jodium binnen te krijgen. Dit mineraal vind je ook in vis, melkproducten, brood en eieren. De meeste Nederlanders krijgen dan ook voldoende jodium binnen.
Blij hart
Conclusie: het ene zout is niet gezonder dan het andere. Bovendien leidt het af van de boodschap die we écht moeten horen: neem vooral niet te veel. Je hart zal je dankbaar zijn.
Bron: Everyday Health.