Brood Beeld Getty Images
BroodBeeld Getty Images

Is zelf brood bakken goedkoper dan brood uit de winkel?

Steeds verbaasder als je het bedrag op de kassabon in de supermarkt ziet? De prijzen stijgen als gevolg van inflatie nog even door en in het bijzonder brood, koek, crackers en pizza worden nog eens een stuk duurder door de oorlog in Oekraïne. Tijd om eens uit te zoeken of dat eerste voedingsmiddel, brood, goedkoper is als je het zelf zou bakken!

Amanda WinkelmanGetty Images

De verwachting is dat alle producten waar tarwe in verwerkt zit langzaamaan steeds duurder worden. Dat komt omdat Rusland en Oekraïne samen goed zijn voor 29 procent van de wereldproductie van tarwe. Maar door de oorlog komt graan Oekraïne niet meer uit en door sancties blijft het liggen in Rusland.

“De komende zes weken moet in Oekraïne gezaaid worden voor de nieuwe oogst,” zegt directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij in het Parool begin maart. “Maar daar hebben ze nu wel wat anders aan hun hoofd.”

Zelf aan de bak

En dus rijst meer dan anders de vraag of je eigen brood bakker niet goedkoper is dan brood van de bakker, of zelfs goedkoper dan het brood uit de supermarkt. We waarschuwen je vast: op deze vraag is lastig een eenduidig antwoord te geven.

Dat komt omdat het afhankelijk is van enorm veel dingen. Wat voor soort meel je koopt, in wat voor hoeveelheden je dat doet, of je het brood bakt in de oven of dat je daar een speciale machine voor koopt, hoeveel de andere ingrediënten kosten, ga zo maar door. Daar komt nog eens bij dat de reden voor het duurder wordende brood dus de prijsstijging in tarwe is en daar heb je in feite straks als thuisbakker waarschijnlijk net zo goed last van als de bakker zelf.

Brood kopen

Laten we beginnen bij de kosten van het kopen van een brood. In de supermarkt kost een heel fijn volkorenbrood van het huismerk op dit moment gemiddeld ergens tussen de € 1,20 en € 1,50. Zo'n zelfde brood kost bij de bakker gemiddeld ergens tussen de € 2,50 en € 3,-.

Zonder pakjes en zakjes

Als je zelf een brood zou bakken en dat doet zónder all-in broodmix maar met losse ingrediënten als standaard bloem, meel en gist die je in grote hoeveelheden koopt voor groothandelsprijzen, berekende een site gespecialiseerd in broodmachines een aantal jaar geleden dat dat zo'n € 0,85 kost. Dat is inclusief de stroomkosten destijds en de afschrijving die je zou hebben aan een gemiddelde broodmachine. Inmiddels zijn de kosten voor bloem, meel, gist en dat soort ingrediënten natuurlijk ook iets gestegen, dus laten we uitgaan van een bedrag van € 1,-.

Als je vandaag een brood zou bakken, er vanuit gaande dat je de machine al hebt, zou dat met een gemiddelde all-in mix uit de supermarkt al snel € 2 kosten: een broodmix is al snel ongeveer € 1,50 en daar komt het stroomverbruik van uren de machine laten draaien en de afschrijving van die machine nog bij op.

Zelf brood bakken ís goedkoper, maar...

Het zelf bakken van een brood lijkt dus alleen goedkoper te zijn dan er eentje kopen als je dat doet met allemaal losse ingrediënten. Deels komt dat omdat je dan niet betaald voor het werk dat erin zit om er een all-in mix van te maken, en deels komt dat doordat je de ingrediënten vaak in grotere hoeveelheden koopt waar je meer broden uit haalt. Wel moet je er rekening mee houden dat je ook de tijd die het kost om een brood te bakken niet kan investeren in iets waarmee je wél geld zou verdienen.

Kortom: heb je al een broodmachine staan en wat tijd om handen? Dan kan het handig zijn om eens te kijken hoeveel het jou zou besparen als je voortaan je eigen brood bakt. Maar een groter verschil kun je behalen als je nu je brood bij de bakker koopt en in het vervolg voor een poosje het huismerk brood van de supermarkt in huis haalt.

Bron: Jumbo, Albert Heijn, Plus, De Echte Bakker, broodmachinerecepten.nl.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden