null Beeld

Isabel moet haar winkel sluiten: “Ik blijf zitten met een vracht aan seizoensgebonden spullen”

Isabel Estévez (43) is moeder van twee kinderen en runt haar eigen conceptstore/cadeauwinkel in Ouderkerk aan de Amstel. De lockdown in december – bij uitstek dé cadeaumaand – valt haar zwaar.

"Dat nu, uitgerekend in december, de detailhandel moet sluiten is enorm frustrerend. Ik heb een conceptstore; dat betekent dat ik allerlei artikelen verkoop, van damesmode tot uiteenlopende cadeauartikelen zoals kaarsen, vazen, serviezen, sieraden en lekkere zeepjes en scrubs. December is bij uitstek de cadeaumaand, dus dat ik juist nu dicht moet, dat is ontzettend zuur. Kijk, niemand wil z’n winkel sluiten, maar als het dan toch moet, dan liever in een zomermaand. Dit is echt zo ontzettend jammer."

Droom die uit kwam

"3,5 jaar geleden opende ik mijn boetiek. Een droom die uitkwam. Van oorsprong ben ik pedagoge, ik heb 9 jaar voor de klas gestaan en later ook nog als HR-manager in het bedrijfsleven gewerkt. Maar altijd was er dat stemmetje dat zei; wanneer ga je nou doen wat je écht leuk vindt. Toen mijn 40ste verjaardag dichterbij kwam wist ik ‘het is nu of nooit!’. Ik vond een mooie locatie en zonder enige retailervaring startte ik mijn nieuwe carrière als kleine winkelier. Ik kocht in op gevoel: alleen maar spullen die ik zelf graag zou willen hebben. Blijkbaar was dat een goede zet, want al gauw liep de winkel heel aardig. Men zegt wel eens dat er vijf jaar nodig is voordat je jezelf in de retail een fatsoenlijk salaris kunt uitkeren, maar het ging zó goed dat ik begin dit jaar nog dacht dat ik die mijlpaal al na drie jaar zou bereiken. Alleen had ik toen niet op corona gerekend. Dat veranderde alles."

Lockdown

"Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar hoefde de winkel niet verplicht dicht, al had ik net zo goed de deuren kunnen sluiten. Wekenlang stond ik duimendraaiend achter de toonbank te wachten op klanten die zich maar nauwelijks aandienden. Men ging nergens meer heen en feestjes waren er niet. Niemand had een nieuwe outfit nodig of was op zoek naar cadeautjes. Als ras-optimist vestigde ik mijn hoop op december; dan zou alles heus wel goed komen. Niet dus. Tot overmaat van ramp moet ik nu sluiten in de belangrijkste maand van het jaar: de cadeaumaand. Hierdoor verlies ik nog meer omzet en blijf ik zitten met een vracht aan seizoensgebonden spullen – van kerstkaarsen tot wintermode. Na de lockdown is dat nauwelijks nog iets waard."

De lol is er vanaf

"Ik heb een kleine webshop, dus ik denk dat ik de komende dagen ga gebruiken om zo veel mogelijk van die artikelen online aan te bieden. Ik moet toch iets?! Maar daar ligt daar mijn passie niet, ik vind het veel leuker om mensen in de winkel te ontvangen en ze persoonlijk te adviseren. Meestal bied ik mijn klanten ook een kopje koffie aan. Dat gezellige aspect is natuurlijk helemaal weg als ik online ga verkopen. Ja, dan is de lol er voor mij wel een beetje vanaf."

Mijn zaak is mijn kindje

"Toch voel ik geen paniek. Ik voel me eerder strijdvaardig; er is geen haar op mijn hoofd die aan opgeven denkt. Weet je, ik heb twee kinderen thuis, maar deze zaak voelt als mijn derde kindje en daar zal ik net zo hard voor knokken. Het virus vraagt om veel flexibiliteit en veerkracht, zowel zakelijk als privé. Dat is soms best vermoeiend, maar – en dat is de positieveling in mij - tegelijkertijd merk ik dat er een bepaalde creativiteit en drive wordt aangeboord waarvan ik niet wist dat ik het in me had. Ik houd van oplossingsgericht denken. Mij krijg je er niet zomaar onder. Natuurlijk kost dat energie, maar mijn energie is nog lang niet op. Wat er de komende weken precies gaat gebeuren, dat kan ik nog niet helemaal overzien. Maar één ding weet ik zeker: als ik nu in een hoekje onder een dekentje ga zitten grienen dan verlies ik mijn zaak. En dat is het laatste wat ik wil."

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: eigen foto

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden