Jaap van Dissel Beeld ANP
Jaap van DisselBeeld ANP

Jaap van Dissel verwacht geen nieuwe lockdown deze winter

Ondanks de oplopende besmettingscijfers en de druk op de ziekenhuizen verwacht OMT-voorzitter Jaap van Dissel niet dat een lockdown of avondklok nodig is komende winter.

Demi SchoenmakersANP

Wel vertelt hij in een interview met het AD dat de komende weken cruciaal zijn voor de bezetting in de ziekenhuizen.

Andere situatie dan vorig jaar

Hoewel de deltavariant van corona besmettelijker is, wordt ook deze gelukkig onschadelijk gemaakt door de vaccins. Aangezien bijna 87% van de Nederlandse volwassenen een eerste inenting heeft gehad, maakt Van Dissel zich nog niet echt zorgen over de winter. “Het is altijd spannend na versoepelingen”, zegt hij. “Maar we zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar.”

Niet gevaccineerde groepen

Vorig jaar was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames wel wat duidelijker. “Door de hoge vaccinatiegraad is die verhouding nu anders. Veel van de besmettingen zien we nu bijvoorbeeld onder jongeren, dus dat is relatief gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet-gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn.”

Een derde prik?

Een derde prik is vooralsnog niet nodig, denkt de OMT-voorzitter. Al snapt hij het wel als verpleeghuizen overgaan tot een boostervaccinatie. “Daar gaat het virus makkelijker rond en kun je lastiger isolatiemaatregelen treffen. Maar als je nu kiest voor brede inzet van zo’n prik, zoals Israël doet, dan moet je dat elk half jaar gaan doen om de antistoffen op peil te houden.” Je moet je dan afvragen wat je precies wilt voorkomen. Elk mild symptoom of alleen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames? “Voor dat laatste is een massale extra prikronde vooralsnog niet nodig.”

Het einde is in zicht

Als alles goed gaat denkt Van Dissel dat we na het voorjaar van 2022 voor het grootste deel van het coronavirus verlost zijn. Maar dat hangt van een heleboel factoren af. “Zoals de duur van de immuniteit, de eventuele opkomst van varianten, import uit andere landen, de beschikbaarheid van vaccins en ons gedrag, de vaccinatiebereidheid.”

Koningin Máxima: “De lockdown heeft ons dichter bij elkaar gebracht”

Bron: AD.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden