Documentaire Up to G-Cup Beeld Getty Images/iStockphoto
Documentaire Up to G-CupBeeld Getty Images/iStockphoto

Jacqueline (51) vertelt in haar documentaire de verhalen van vrouwen in de eerste lingeriewinkel van Noord-Irak

In de film Up to G-Cup vertelt documentairemaker Jacqueline van Vugt de kwetsbare verhalen van de vrouwen die de de eerste lingeriewinkel in Iraaks Koerdistan bezoeken.

Shapol Majid, een Koerdische Iraakse vrouw uit Nederland, heeft in haar geboorteplaats Suleimaniyah in Iraaks Koerdistan de eerste lingeriewinkel geopend. Na tijden van oorlog en onderdrukking is haar winkel de plek waar vrouwen in de pashokjes hun sensualiteit en seksualiteit terugvinden. Die mooie verhalen laat documentairemaker Jacqueline van Vugt zien in de documentaire Up to G-Cup.

Poster Up to G-cup Beeld Up to G-cup
Poster Up to G-cupBeeld Up to G-cup

Ontmoetingsplek

De lingeriewinkel van Shapol dient als een ontmoetingsplek voor vrouwen uit de regio. Ze zijn gevormd door oorlog en onderdrukking en door ziekte, verwondingen en de conservatieve seksuele moraal zijn ze vervreemd van hun eigen lichaam.

Vrouwelijke seksualiteit in het openbaar

Jacqueline van Vugt: “Vrouwelijke seksualiteit in het openbaar in Iraaks Koerdistan is nog spannend. In het begin van de film heeft de eigenaresse van de eerste lingeriewinkel een gesprek met de managers van de shoppingmall. Ze wil een billboard op de buitenmuur plaatsen, maar dat ligt gevoelig. Een billboard van een vrouw in lingerie? Dat kan volgens de managers niet. ‘Het zou eventueel nog wel kunnen, maar dan als haar hoofd niet te zien is. Gewoon een vrouw zonder hoofd’, is de oplossing. Iedereen moet lachen, een beetje als een boer met kiespijn…” De vrouw met letterlijk een verbloemd hoofd op de poster van de film is een verwijzing naar dit ‘grappige’ moment. “Haar hoofd, haar gedachte, haar seksualiteit, haar identiteit mag niet gezien worden.”

Up to G-Cup gaat op 29 september in première op het Nederlands Filmfestival en is op 2 november te zien bij de EO.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden