null Beeld

Jan en Anny van ‘BZN’ openhartig over succes en ziekte in ‘Van der Vorst ziet sterren’

Donderdagavond bezocht Peter van der Vorst voor Van der Vorst ziet sterren onder meer Jan Keizer en Anny Schilder van de Volendamse band BZN. Ze praten openhartig over (de keerzijde van) hun succes en hun gezondheidsperikelen.

Kim van Weering

Peter zoekt de 2 muzikanten op bij Jan thuis om het eerst eens te hebben over hun gigantische succes. BZN heeft namelijk de meeste albums ooit verkocht in Nederland. Maar dat succes had ook een keerzijde. Zo had Anny een stalker. "Dat was heel heftig. Ik had constant politiebewaking rondom m'n huis", vertelt ze.

Stoppen

Het BZN-avontuur eindigt in 1984 voor Anny, 2 jaar na de komst van haar dochter. "Mijn huwelijk ging niet goed en met mijzelf ging het niet goed. Ik moest om gezondheidsredenen stoppen. Maar dat vond ik echt vreselijk." BZN krijgt dan een nieuwe zangeres: Carola Smit. Zij blijft vervolgens nog 23 jaar onderdeel van de razend populaire band.

Reünie

Uiteindelijk komen Jan en Anny weer bij elkaar omdat Mies Bouwman voor haar 80e verjaardag niets liever wil dan dat de 2 nog een keer samen optreden. Die reünie blaast nieuw leven in de samenwerking tussen Jan en Anny. Ze worden opnieuw enorm succesvol, ook over de grens.

Borstkanker

Op muzikaal vlak gaat het hen allemaal voor de wind, maar hun gezondheid laat Jan en Anny regelmatig in de steek. Zo ontdekte Anny 5 jaar geleden tijdens het insmeren op het strand een knobbeltje in haar borst. "Ik dacht: die halen ze er zo uit, dat is gauw klaar. Maar het was niet goed. Dat was wel even schrikken", vertelt ze openhartig aan Peter. "Ik douch nog steeds andersom. Als je in de spiegel kijkt, dan is dat gewoon niet leuk. Maar ik ben er nog en voel me goed", vervolgt ze.

Muzikaal huwelijk met bijverschijnselen

Ook Jan heeft flink in de lappenmand gezeten. Zo heeft hij onder meer zijn prostaat moeten laten verwijderen. "Ach, Anny en ik hebben een muzikaal huwelijk met bijverschijnselen", lacht hij. En nu gaan ze definitief 'scheiden'. Jan gaat zich richten op zijn familie en Anny gaat solo door.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL. Beeld: ANP & screenshot uit de aflevering

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden