null Beeld

Jan Selie uit de schulden, meer ruggenprikken en schone taxichauffeurs

Ben je vandaag druk geweest met andere dingen dan nieuws? Met dit overzicht ben je na je werkdag zo weer up to date. 

Meike Bergwerff

Heel Holland helpt Jan Selie

Vrachtwagenchauffeur Jan Selie vertelde gisteren bij Pauw over de zelfmoord van een motorrijder die frontaal op zijn truck inreed. Een dag eerder was Selie te zien in de documentaire In één klap, waarin 5 betrokkenen bij een dodelijk ongeval over het ongeluk spreken op de plek des onheils. De motorrijder zorgde ervoor dat de truck in de brand vloog, de schade bedroeg € 300.000,-, tweederde daarvan werd gedekt. De overgebleven € 100.00,- zou worden verhaald op het overgebleven 3-jarige zoontje van de motorrijder. Dat ging de vrachtwagenchauffeur te ver. Hij betaalt sindsdien het schuldbedrag voor het jongetje af. Er was gisteren nog € 25.000,- nodig om uit de schulden te komen én zijn bedrijf draaiende te houden. Binnen enkele uren werd er online een inzamelingsactie op gezet. Hoe dat verliep lees je hier.

Meer ruggenprikken bij bevallingen

Bewust minder pijn bij de bevalling: steeds meer vrouwen kiezen ervoor. Het aantal bevallingen waarbij een ruggenprik werd gegeven is de afgelopen vijf jaar namelijk meer dan verdubbeld, meldt de NOS. Ook gaan we vaker voor een bevalling naar het ziekenhuis.In 2008 koos slechts 8% van de vrouwen voor een ruggenprik, in 2013 was dat al 18,5%. Bij vrouwen die hun eerste kind krijgen is de toename nog groter. In 2003 ging 8% van de moeders die voor het eerst bevielen voor een ruggenprik, in 2013 was dat bijna 30%. Meer hierover lees je hier.

Schone taxichauffeurs in Utrecht

Een taxichauffeur die in Utrecht wil rijden moet goed voor zijn persoonlijke hygiëne zorgen. Hij moet schoon zijn en mag niet stinken. Ook zijn kleding moet schoon, heel en geurloos zijn. De chauffeur mag geen T-shirt, poloshirt, gympen of sandalen dragen. Hij heeft bij voorkeur een pantalon en een colbert aan. Dat staat in de voorschriften die gelden om een taxikeurmerk te krijgen. In Utrecht mogen vanaf 1 mei alleen nog taxi's met een Utrechtse vergunning vervoer aanbieden. Om zo'n vergunning te krijgen moet de chauffeur het taxikeurmerk bezitten. Een speciaal opgerichte stichting gaat met de inzet van mystery guests controleren of elke chauffeur aan de kwaliteitseisen blijft voldoen.

Hielprik test op extra ziektes

De hielprik moet worden gebruikt om baby's te onderzoeken op veertien extra ziektes. Dat advies geeft de Gezondheidsraad woensdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Nu wordt de druppel bloed dat uit de hielprik wordt verkregen nog onderzocht op zeventien ziektes. Dat moeten er wat de raad betreft dus 31 worden. Het gaat vooral om zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten. Daarbij is het essentieel dat op tijd wordt ingegrepen, bijvoorbeeld met medicijnen of een stamceltransplantatie. Baby's krijgen de hielprik in de eerste week na hun geboorte, om ziektes snel op te sporen en te behandelen.

Tiental tips over mishandeling conducteur Abcoude

Bij de politie Midden-Nederland is een tiental tips binnengekomen na de mishandeling van een NS-conducteur op het station Abcoude. Dat heeft een woordvoerster woensdag gezegd. Het geweldsincident werd dinsdagavond behandeld in het tv-programma Opsporing verzocht. De conducteur werd zaterdagochtend vroeg door vier jongens mishandeld, eerst in de trein en even later op het perron van station Abcoude. Ze hadden geweigerd in te checken en werden daarop aangesproken. De conducteur werd geschopt en geslagen. Een passagier die hem te hulp schoot, liep ook klappen op. De jongens wisten rennend over het spoor te ontkomen.

Bronnen: ANP, NOS. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden