null Beeld

Jan Smit zei ‘nee’ tegen ‘honderden’ verzoeken om mee te doen aan het Songfestival

Zeg je Eurovisie Songfestival, dan zeg je Jan Smit. De zanger is al meer dan tien jaar onlosmakelijk verbonden aan het muziekfestijn, maar zélf zingen? "Nee joh".

Daphne Dorgelo

In de eerste aflevering van Road To Rotterdam, een serie waarin de presentatoren van het Eurovisie Songfestival worden gevolgd in aanloop naar het evenement dat in mei in Rotterdam wordt gehouden, hebben ze het over een mogelijke deelname. "Ik heb er nooit echt zelf over nagedacht om mee te doen”, zegt Jan Smit. "Ze hebben me wel al honderden keren gevraagd of ik dat iets zou vinden. Misschien komt het ooit ook wel, maar eigenlijk: 'nee joh'."

Mooie beloning

Jan is al tien jaar betrokken als commentator bij het Songfestival en hij zit ook in de commissie die elk jaar de Nederlandse inzending uitkiest. Dat het festijn dit jaar in Nederland is en dat hij óók nog eens gevraagd werd als één van de presentatoren van dienst, is natuurlijk een droom die uitkomt. "Ik weet nog heel goed, dat toen we tien jaar geleden begonnen met de nieuwe opzet, het songfestival echt in het slop zat. In de loop der jaren hebben we echt laten zien dat het songfestival weer leeft. Het voelde als een hele mooie beloning."

Presentatieklus

Peter van der Vorst vroeg Jan uiteindelijk voor de grote klus. "Maar dat doen ze nooit, wierp ik nog tegen", zo blikt Jan terug in de aflevering. "Het zijn allemaal mensen van de publieke omroep. Toch zei Peter dat ze toch een beetje gepolst hadden. Ik reageerde daarop dat hij eerst maar eens moest gaan praten."

Van der Vorst deed een telefoontje. "Hij zei alleen maar tegen mij: ’Je mag het doen’, en ik wist meteen waar hij het over had. Ik gilde, en ik ben niet zo’n giller. Toen ik beneden kwam, zei mijn zoon: 'Je gilde, dus dan moet het wel iets heel leuks zijn'."

In 2019 won Duncan Laurence het Songfestival. Deze BN'er was toen ook helemaal onder de indruk van hem:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Road to Rotterdam. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden