Janet (35): “Door de toeslagenaffaire is mijn zoon uit huis geplaatst”
Er is beloofd dat alle schulden die gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire hebben bij overheidsinstanties zoals de belastingdienst worden kwijtgescholden. Janet Ramesar (35) heeft een deel van de vergoeding ontvangen, maar haar problemen zijn nog lang niet opgelost.
De problemen met de belastingdienst begonnen bij Janet al eind 2010. Ze was toen 25 jaar, moeder van een zoontje en net gescheiden. "De belastingdienst vroeg allerlei stukken op en die leverde ik telkens aan, maar elke keer werd gezegd dat ze niks hadden ontvangen. De jaaropgave van de kinderopvang ontvingen ze wel, maar die was nooit goed. Uit een rapport is gebleken dat die fout bij de kinderopvang lag, maar toch werd de toeslag stopgezet en moest ik minimaal 30.000 euro terugbetalen."
Janet studeerde op dat moment rechten, maar ineens kon ze niks meer. "Ik was alleen maar aan het werken voor een schuld die niet terecht was. Ik kreeg loonbeslag en mijn toeslagen werden ingehouden." Door de geldproblemen die ontstonden, kreeg ze ook nog andere schulden met alle gevolgen van dien.
Zoon uit huis geplaatst
Toen Janet in 2017 ook nog eens werd ontslagen, stortte ze in. Doordat ze werkloos thuis zat, ging ze de hele dag nadenken over de problemen waar ze in zat. Dit zorgde voor een zware depressie en een relatiebreuk met haar toenmalige vriend. "Ik viel ruim dertig kilo af, mijn lichaam ging stuk en ik kon niet meer voor mezelf zorgen. Niemand hielp me en niemand nam me serieus. Ik had schuldhulpverlening aangevraagd, maar ook dit werd afgewezen omdat alles mijn eigen schuld zou zijn. De GGD wilde mij ook niet helpen met mijn mentale problemen, omdat ik dit via een maatschappelijk werker moest regelen en daar had ik geen geld voor."
In 2019 kreeg Janet ook nog eens op de school van haar zoon te horen dat hij per direct bij zijn vader ging wonen. “Er lag een melding bij Veilig Thuis en ik heb hem maandenlang niet mogen zien of spreken. Ik werd toen alleen maar depressiever en er is inmiddels vastgesteld dat ik PTSS heb en een chronische depressie."
Gevolgen
Inmiddels heeft Janet delen van de compensatie teruggekregen en is ze van de stempel fraudeur af. Hoewel ze echt wel licht aan het einde van de tunnel ziet, moet ze nog iedere dag leven met de gevolgen.
“Ik was de eerste paar seconden blij toen ik dat geld op mijn rekening zag, maar toen besefte ik me al snel dat er nog veel andere schulden zijn. De deurwaardes gaan gewoon door. De stempel fraudeur is er nu misschien af, maar de gevolgen niet. Ik kamp nu ook met diabetes door jarenlang slechte voeding. Ik had geen geld voor groenten en fruit. De problemen begonnen toen mijn zoon vier jaar was. Hij kwam toen tot mijn knie. Inmiddels is het een jongeman van 1.90 meter. Die tijd krijg je niet terug.”
Verkiezingsstunt
Ondanks alle ellende kijkt Janet toch positief naar de toekomst en ze hoopt dat andere gedupeerden dit ook doen. "We zijn allemaal al zolang bezig, maar we komen er écht. Inmiddels worden er schulden kwijtgescholden en is het kabinet afgetreden. Een jaar geleden stonden we hier nog niet.”
Hoewel Janet blij is dat het kabinet is afgetreden, hoopt ze niet dat dit een verkiezingsstunt is. “In een open brief hebben andere ouders en ik het kabinet gevraagd om op te stappen. Ik ben blij dat hier gehoor aan is gegeven, maar ik vind het not done dat Rutte weer lijsttrekker wordt."
Onafhankelijke vervanger
In de toekomst hoopt Janet dat de belastingdienst uit het herstelproces gaat en dat er meer psychische hulp komt voor gedupeerden. “Er moet een onafhankelijke vervanger komen voor de belastingdienst. Ik zou ook willen dat de overheid iets doet aan de overig schulden die buiten de overheid om zijn gemaakt.”
Het belangrijkste dat Janet wil meegeven aan de andere gedupeerden is dat het uiteindelijk goed komt. “We moeten nog even doorzetten, maar er komen mooie tijden aan.”
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Beeld: privé