Getty Images Beeld Getty Images
Getty ImagesBeeld Getty Images

Janssen-vaccin blijkt mogelijk tóch slecht tegen deltavariant te beschermen, wellicht extra prik nodig

Mateloos populair bleek het Janssen-vaccin de afgelopen weken. In tegenstelling tot de andere coronavaccins hoef je met Janssen namelijk maar één keer geprikt te worden. Ideaal, dachten honderdduizenden mensen. De telefoonlijnen van de GGD raakten al snel overbelast voor iedereen die razendsnel een afspraak wilde maken. Maar wat blijkt nu? Mogelijk hebben de 750.000 mensen die dachten te kunnen ‘dansen met Janssen’ nu tóch een extra prik nodig.

RedactieGetty Images

Een flinke domper, maar die conclusie trekken onderzoekers uit New York. Wel zitten aan die resultaten nog nog hoop haken en ogen. Zo zijn de proeven met reageerbuisjes uitgevoerd, en hebben ze geen waarnemingen gedaan bij echte, ingeënte mensen. Ook hebben de onderzoekers maar naar één onderdeel van de afweer gekeken.

Belangrijke aanwijzing

Toch lijkt het bloed van mensen die het Janssen-vaccin hebben gehad zes tot zeven keer slechter te reageren op de deltavariant dan het bloed van mensen die Pfizer of Moderna hebben gekregen. En dat kan een belangrijke aanwijzing zijn dat iedereen met Janssen slechter beschermd is tegen nieuwe virusvarianten. Eén prik lijkt nu misschien toch niet effectief genoeg...

Meer informatie nodig

Volgens immunoloog Marjolein van Egmond is er geen reden tot paniek, laat ze aan de Volkskrant weten. “De echte test is dat we moeten zien of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn, besmet raken. Daar is nog te weinig informatie over”, benadrukt ze. Er is namelijk wel sterk bewijs dat Janssen voldoende beschermt tegen overlijden of een eventuele ziekenhuisopname.

Proef met tweede vaccinatie

Of een tweede vaccinatie met Janssen mogelijk betere bescherming biedt, zal de komende tijd blijken. Meerdere ziekenhuizen in de grote steden zijn in juni al begonnen met een proef waarbij zorgmedewerkers die ingeënt zijn met Janssen, ook een tweede vaccin toegediend krijgen. Het gaat dan zowel om een tweede ‘shot’ Janssen als een tweede inenting met andere vaccins.

Bron: Volkskrant

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden