hypotheek oversluiten Beeld Getty Images
hypotheek oversluitenBeeld Getty Images

Timing bij oversluiten erg belangrijk

Jasper (52) bespaart 550 euro per maand op zijn hypotheek dankzij oversluiten

Jasper Janssen (52) is geboren en getogen in Mook. In 2004 kocht hij er het huis waarin hij is opgegroeid: een vrijstaande woning op zeshonderd vierkante meter grond. “Ik woonde met mijn gezin al in de buurt. In 2004 wilden mijn ouders kleiner gaan wonen. Zij hebben toen ons huis gekocht en wij dat van hen.”

IndependerGetty Images

Het dorpje Mook. Je kunt slechter wonen. Veel slechter. De iets meer dan drieduizend inwoners van de plaats in Noord-Limburg hebben de Maas als voortuin. Het groene heuvelland van de Mookerheide is hun achtertuin. Die idyllische omlijsting betekent niet dat de rest van de wereld ver weg is. Integendeel: het centrum van Nijmegen is nog geen veertig minuten fietsen. Vanaf het nabijgelegen station Mook-Molenhoek tuft de trein twee keer per uur ook naar Roermond.

Kortom, het beste van twee werelden: rust en natuur om de hoek en steden binnen handbereik.

Voordelig oversluiten op het juiste moment

Wie nu een huis in Mook wil, moet, net als overal, een flinke zak geld meenemen. De gemiddelde huizenprijs in het dorp ligt ruim boven de zes ton. Maar, hoewel stijgend, ligt de hypotheekrente nog altijd historisch laag. Janssen hield dat goed in de gaten, terwijl hij absoluut niet van plan was een nieuwe woning te kopen. Hij aasde op het voordelig oversluiten van zijn bestaande hypotheek. “Jasper staat voor een grote groep Nederlanders die kijken wanneer ze hun bestaande hypotheek het beste kunnen oversluiten. Wij helpen nu meer oversluiters dan mensen die een huis kopen. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar geweest”, vertelt Independer-hypotheekexpert Marga Lankreijer.

Fors lagere maandlasten dankzij oversluiten

Dankzij die alertheid is wonen in Mook voor Janssen ineens fors goedkoper geworden. Begin dit jaar tekende hij voor een nieuwe hypotheek, met een fors lagere rente dan z’n eerdere. De besparing: 550 euro per maand. En hij is niet alleen. Een record aantal huizenbezitters heeft, met het oog op de nog altijd lage rente, geprofiteerd van het oversluiten van hun oude hypotheek. Die markt daardoor is sinds 2021 voor het eerst groter dan die voor gloednieuwe hypotheken.

Independer-expert Marga Lankreijer: “In februari 2022 werden landelijk vijftienduizend meer aanvragen voor een twééde hypotheek gedaan dan voor een eerste hypotheek. De overheersing van niet-kopers was nog nooit eerder zo sterk.”

Wil je weten of je voordelig kunt oversluiten?

Het is dé tijd om te rekenen

“Toen we dit huis in 2004 kochten, sloten we een hypotheek af met een rente van 4,7 procent”, vertelt Janssen. “Dat was toen een heel mooi percentage, dus kozen we voor vastzetten tot 2026.” Die rente klinkt nu bijna even absurd hoog als een benzineprijs van boven de 2,40 euro. Dus toen de hypotheekrente de afgelopen jaren maar bleef zakken, begon Janssen te rekenen. Iets dat hem als financieel directeur sowieso niet vreemd is.

De boete moet opwegen tegen de opbrengst

Hypotheekverstrekkers brengen een boeterente in rekening als iemand zijn hypotheek voor het verloop van de rentevaste periode onderbrengt bij een andere aanbieder. De verstrekker van Janssen, bijvoorbeeld, rekende erop dat hij nog tot 2026 de 4,7 procent rente zou betalen. Die partij loopt nu vier jaar rente-inkomsten mis, waarvoor Janssen een boeterente moet betalen.

“Mijn oog zat er zeker wel op, ja”, zegt Janssen. “Je wilt op het goede moment oversluiten zodat de besparing die de lagere rente van je nieuwe hypotheek oplevert, goed opweegt tegen de boeterente.” Hij zette diverse opties op een rij en gebruikte daarvoor de onafhankelijke vergelijkingssite Independer.

“Het meeste werk gaat zitten in het verzamelen van de juiste informatie die je bij Independer moet aanleveren om een goed advies te krijgen”, zegt Janssen. Maandenlang zat hij te wikken en te wegen met offertes. Nu de knoop doorhakken, of afwachten en zien of de rente nog verder daalt? “Onze laatste offerte hadden we in oktober 2021 binnen. Die gaf ons vier maanden om te beslissen. Toen het einde van die periode naderde, vonden we dat we een besluit niet langer moesten uitstellen. We wilden het goed afronden.”

De papieren lagen al bij de notaris, toen de rente steeg

Hoe kijkt hij nu aan tegen het moment van dat besluit? Toch te vroeg getekend? Te laat? “Het was zéker het goede moment”, zegt Janssen lachend. “We zagen de rente weer stijgen, maar onze papieren lagen toen al bij de notaris. Ja. Absoluut het goede moment.”

Janssen kon dankzij Independer het hele traject zelfstandig afleggen. “Als dat dan ook nog een mooie besparing oplevert, voelt dat echt als eer van je eigen werk.” Een eer die in zijn geval in indrukwekkende bedragen is uit te drukken. Voor het oversluiten waren zijn bruto hypotheeklasten per maand 622 euro. Sinds de oversluiting begin 2022, en na twee extra aflossingen, betaalt hij nog maar 175 euro per maand.

“Die besparing gaan we de komende paar jaar gebruiken voor het verduurzamen van de woning”, zegt Janssen. “Het is een huis uit de jaren zestig. Dit najaar komt er een heel nieuw dak op, want in het huidige zit nog asbest verwerkt. De kruipruimte laten we ook isoleren.” Maar: “Ja, we gaan met het extra geld ook leuke dingen doen. Verre vakanties met de kinderen, bijvoorbeeld.”

Oversluiten biedt zekerheid

Het is verstandig om bij het oversluiten ook goed naar je persoonlijk situatie te kijken vertelt hypotheekexpert Marga Lankreijer. “In welke fase van je werkzame leven zit je? Kies je voor lagere maandlasten om minder te kunnen gaan werken. Of ga je de extra financiële ruimte gebruiken om je tuin goed aan te pakken of het huis te verduurzamen?” aldus de Independer expert.

Zekerheid was voor Janssen een belangrijke motivering om de hypotheek over te sluiten, zo’n vijftien jaar voordat hij met pensioen hoopt te gaan. “Het was nu de tijd om te proberen onze maandelijkse lasten te verlagen. De boeterente bij het oversluiten verdiende zich snel terug. Met de nieuwe hypotheek hebben we de lage rente weer lang vast staan: vijftien jaar. We zien tegen die tijd wel hoe alles er dan voor staat.”

Het is niet eens zoveel werk

Janssen denkt dat zekerheid een logische reden is waarom iedereen die het kan serieus nu aan oversluiten moet denken. “Natuurlijk is de situatie voor iedereen anders”, zegt hij. “Maar we leven allemaal in een wereld die een stuk onzekerder is geworden. Daardoor neemt de inflatie toe. Het is waarschijnlijk dat de rente dus ook verder stijgt. Oversluiten is niet eens zoveel werk. Het zorgt er in elk geval voor dat je op het gebied van je hypotheek de komende jaren wel zekerheid hebt.”

Bron: Independer

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden