Vrouw kijkt uit raam Beeld Getty Images/Westend61
Vrouw kijkt uit raamBeeld Getty Images/Westend61

Bijzonder

Je kans op dementie berekenen: het kan met deze nieuwe uitvinding van Canadese onderzoekers

De kans dat iemand in het leven dementie krijgt, is 1 op 5. Maar of je dementie ontwikkelt, is gedeeltelijk afhankelijk van je leefomstandigheden. Onderzoekers uit Canada onderzochten welke factoren meespelen in het ontwikkelen van dementie en maakten op basis daarvan een dementieberekenaar.

Eva BredaGetty Images/Westend61

Alcohol- en nicotinegebruik, stress in je dagelijkse leven, je inkomen en je achtergrond: het speelt allemaal een rol in het ontwikkelen van dementie. Onderzoekers van Ottawa Hospital en de University of Ottawa onderzochten hoe zwaar deze factoren wegen.

Combinatie van factoren

Dat gebeurde in een studie met ruim 75.000 deelnemers. Van deze deelnemers, allemaal 55+-ers, werd onderzocht wat hun leefomstandigheden waren en of zij dementie ontwikkelden. Op basis van al deze gegevens kon in kaart worden gebracht welke combinatie van factoren bijdraagt aan dementie.

Succesvolle test

Al die informatie voegden de onderzoekers samen in een test. Mensen boven de 55 jaar kunnen een vragenlijst invullen en op basis daarvan zien hoe groot de kans is dat zij binnen vijf jaar dementie ontwikkelden. En die test lijkt succesvol: de resultaten lijken tot nu toe te kloppen.

Eten, bewegen en meer

In de test worden verschillende factoren meegenomen. Zo wordt er gevraagd hoe vaak je alcohol drinkt en of je een roker bent. Ook de hoeveelheid groente en fruit die je de afgelopen week binnenkreeg wordt gevraagd en de hoeveelheid beweging die je hebt gehad. Er wordt zelfs gekeken naar de financiële achtergrond en de mate waarin je stress of verbondenheid voelt in het dagelijks leven.

Toekomstverwachting berekenen

Op basis van al deze antwoorden krijg je je toekomstverwachting: als er honderd mensen in het onderzoek waren met vergelijkbare leefomstandigheden als jij, waarvan er vijf dementie ontwikkelden, is jouw kans op dementie 5%.

Dementie voorkomen of de kans verkleinen

Voor sommigen is het niet fijn om te weten dat dementie op de loer ligt. Toch is het handig om te weten. De test laat namelijk niet zien dat je dementie krijgt, het laat zien wat de kans op dementie is op basis van je leefomstandigheden. En die kun je veranderen. Zo kun je je voedingspatroon aanpassen, je hersenen blijven trainen of zorgen voor minder stress of meer verbondenheid in je leven. Zo kun je de kans op dementie verkleinen.

Dat is dan ook het doel waarmee de dementieberekenaar is gemaakt. De onderzoekers hopen dat het systeem geïmplementeerd kan worden in het beleid van de Canadese overheid om zo de kans op dementie onder de bevolking te verkleinen.

Benieuwd naar jouw eigen uitslag? De Engelstalige dementieberekenaar is voor iedereen boven de 55 jaar en is te vinden via Project big life.

Er bestaan verschillende soorten dementie. Dokter Rutger vertelt je er meer over.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: News medical.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden