null Beeld

Je kunt binnenkort melkchocolade mét de gezonde voordelen van pure chocolade eten

Dat pure chocolade gezonder is dan melkchocolade, weten we inmiddels wel. Toch is de bittere smaak van pure chocolade voor veel mensen een reden om alsnog voor de melkvariant te gaan. Gelukkig hebben wetenschappers nu een gouden compromis gevonden.

Erandi Godinez

Het is ze namelijk gelukt om melkchocolade de gezondheidsvoordelen van pure chocolade te geven. Zo kun je van je favoriete chocolade genieten én tegelijkertijd van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade profiteren.

Polyfenolen

Pure chocolade is zo gezond omdat het bomvol antioxidanten zit, ook wel bekend als polyfenolen. Deze stofjes werken ontstekingsremmend en zouden op langere termijn zelfs hart- en vaatziekten helpen te voorkomen. Er zit alleen (voor sommige) ook een nadeel aan: ze zorgen namelijk ook voor die typische bittere smaak van donkere chocolade. Melkchocolade is veel zoeter, maar daardoor dus ook minder gezond.

Geniale ontdekking

Amerikaanse wetenschappers hebben echter een manier gevonden om melkchocolade stukken gezonder te maken. Door koffiegruis en extracten van pindavelletjes toe te voegen aan de melkchocolade, komen er alsnog polyfenolen in, maar proeft de chocolade niet bitter. “Als je af en toe een stukje chocolade eet, en niet gek bent op een bittere smaak, zou je onze chocolade opeten zonder een verschil op te merken. Het ziet er ook exact hetzelfde uit als gewone melkchocolade,” zo vertelt hoofdonderzoeker Lisa Dean van de North Carolina State University.

Testpanel

Dean heeft de chocolade namelijk uitgebreid laten proeven door een testpanel. Iedereen van het panel kregen allerlei stukjes chocolade voorgeschoteld. Eén van de stukjes dat voor 0,8 procent bestond uit de toevoegde extracten van pindavelletjes werden het best beoordeeld. De resultaten presenteerde Dean week op een conferentie, de American Chemical Society (ACS) Fall 2020 Virtual Meeting & Expo.

Nog wat twijfels

Voordat de nieuwe chocoladerepen in de winkels liggen, moeten er echter eerst nog wat dingen gebeuren. “Eerst moeten we nog patenten aanvragen en verder onderzoek uitvoeren”, aldus Dean. Zo is er namelijk nog de bezorgdheid dat de chocolade gevaarlijk kan zijn voor mensen met een pinda-allergie. “Voorlopig hebben we nog geen allergenen gevonden in onze chocolade, maar dit moeten we nog verder bestuderen.”

Hmm! Deze chocolade-karamel repen maak je gewoon zelf:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden